Представят в Бургас занаята казаслък и сътвореното „От ръката тревненска“


Представят в Бургас занаята казаслък и сътвореното „От ръката тревненска“
Снимка: РИМ-Бургас
28 Ноември 2017, Вторник


Край морето ще може да се видят още макети на Даскаловата къща и Стария площад в Трявна

Автор: Десант

Гостуваща изложба „От ръката тревненска“ ще бъде открита на 4 декември в историческата експозиция на бургаския музей.

Експозицията пристига в Бургас от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна. В нея са представени традиционните български занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII век.

Наред с това, авторите на изложбата - Даниела Дабкова, Ирина Димитрова, Лидия Горанова, Люба Цанева и екскурзоводът Константин Малчев, описват занаяти, в които тревненци имат съществен принос. Сред тях са розопроизводство, казаслък (декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин от XVII в.), куюмджийство и монетосечене, мутафчийство - занаят, при който именно в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството.

В експозицията са изложени и оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия, както и информационни табла за представените занаяти. Художественото оформление на таблата е на художничката Ивелина Велинова. Направени са възстановки на зографска и резбарска работилници, както и макети на Даскалова къща и Стария площад.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки