Безплатни прегледи за рискови бебета по повод световния ден на недоносените


Безплатни прегледи за рискови бебета по повод световния ден на недоносените
16 Ноември 2017, Четвъртък


Тази година специалистите от болница Токуда си поставят за цел да достигнат до възможно най-много нуждаещи се бебета

Автор: Силвия Горанова

По повод Световния ден на недоносените - 17 ноември, отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Kлиник Болница Токуда подновява своята програма за скрининг и проследяване на недоносени и рискови бебета. Безплатните прегледи се извършват всяка последна събота на месеца, от 10.00 до 14.00 ч.

Тази година специалистите си поставят за цел да достигнат до възможно най-много нуждаещи се бебета. Болница Токуда и платформата puls.bg започват съвместна инициатива, за да дадат пряк достъп на повече родители от цялата страна до компетентно мнение за здравето и развитието на техните деца.

На 17 ноември в рамките на форума на puls.bg ще бъде отворена темата „Грижи за новороденото с д-р Масларска“. В нея специалистите от отделението по Неонатология ще отговарят на въпроси, свързани със спецификите в отглеждането на най-малките, медицинските предизвикателства пред недоносени или рискови бебета и възможностите, които родителите им имат, за да осигурят най-добра грижа. Темата ще бъде активна до края на 2017 г.

Програмата за безплатно проследяване на рискови бебета е създадена през 2008 г., и оттогава насам непрекъснато се надгражда и развива. За този период са били прегледани повече от 2500 бебета.

В рамките на консултацията се извършва цялостен скрининг на здравословното състояние на бебето, включващ клиничен преглед и високоспециализирани изследвания – ехография на централна нервна система, на коремни органи, тазобедрени стави и слух. Това дава възможност за ранно откриване на евентуални нарушения и навременна терапия, която да подпомогне детето в разгръщане на пълния му потенциал.

По данни на Националния регистър за ражданията от 61 014 родени през 2016 г. , 5 777 са били недоносени, като 276 са с екстремно ниско тегло под 1000 г.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки