Кръстьо Мирски открива първата книжарница във Варна


Кръстьо Мирски открива първата книжарница във Варна
15 Ноември 2017, Сряда


Изявеният български обществено-политически и просветен деец два пъти е кмет на морския град

Автор: Атанас Коев

На 14 ноември се навършиха 165 години от рождението на изявения български обществено-политически и просветен деец Кръстьо Мирски.

Бъдещият политик и просветител е роден в Котел на 14 ноември 1852 г. и е от рода на Гаврил Кръстевич. Първоначално учи в родния си град, а след това заминава за чешкия град Табор, където завършва Земеделско-индустриално училище. През 1875 г. се завръща от чужбина и в продължение на три години, от 1875 до 1878 г. учителства в Тулча.

След освобождението на България от турско робство Кръстьо Мирски работи като съдебен магистрат в Тулча, Русе и Балчик. В края на ноември 1878 г. се установява да живее във Варна и в продължение на цели четири десетилетия той е в центъра на всички обществине начинания в морската ни столица.

Първоначално в продължение на няколко години е председател на Варненския апелативен съд. След това се включва дейно в обществено-политическия живот на страната, ставайки член на Демократическата партия. Избиран е неколкократно за народен представител от листите на демократите в Третото, Четвъртото, Осмото и Четиринадесето обикновенни народни събрания, както в Четвъртото Велико народно събрание.

На два пъти е кмет на Варна - от 17 април 1888 г. до 15 ноември 1890 г. и от 17 септември 1905 г. до септември 1906 г.

Заслугите на Мирски за развитието на морската ни столица са огромни. Той открива първата книжарница  и съдейства за пренасянето във Варна на печатницата на Райко Блъсков. Голяма е ролята му за развитието на театралното дело в града.

При кметуването му се решават кардинални въпроси по благоустрояването и културно-просветоното развитие на Варна. По негово време са построени училищата „Свети Кирил“ и „Свети Наум“и се прави разширение на училище „Свети Методий“.

Изграждат се първите модерни морски бани и се изготвя първият план за разширение на Морската градина. Издигат се часовниковата кула и първата театрална зала „Съединение“.

Кръстьо Мирски е един от първите членове на БАН заради публицистичната и книжовната си дейност. Той е автор на голям брой статии, книги, учебници, както и на преводна литература.

Видният български обществено-политически и просветен деец умира на 7 май 1920 г. във Варна, на 68-годишна възраст. Погребан е по подобаващ начин, като варненското гражданство му оказва заслужена почит за големите негови заслуги за развитието на морския град.


В категории: Новини , История , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки