Генералът от пехотата Михаил Савов предизвикал на дуел Стамболов заради жена си


Генералът от пехотата Михаил Савов предизвикал на дуел Стамболов заради жена си
14 Ноември 2017, Вторник


И преди сто години българските журналисти се занимавали с мръсното бельо на известни личности и поръчкови статии – писали, че невероятно красивата генералша била любовница на министър-председателя

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Един от най-популярните генерали по време на войните за национално обединение и освобождение е генерал-лейтенант Михаил Савов. Смята се за един от първостроителите на Българската армия.

Роден в Стара загора на 14 ноември 1857 г.
Учи последователно в Хасково и Пловдив. След това жаждата му за знания го отвежда в Габрово, където завършва прочутата Априловска гимназия. Продължава образованието си в Галатасарайския императорски лицей в Цариград. Тук, в османската столица, го сварва новината за избухналото Априлско въстание от 1876 г. и извършените кланета на башибозука и аскера над въстаналия български народ.

През април 1877 г. приветства възторжено обявяването на война от руския император Александър II на Високата порта. След края на Руско-турската Освободителна война 1877-1878г., завършва Военното училище в София с първия му випуск през 1879 г.

Като млад офицер е разпределен в Източнорумелийската милиция, където започва службата си като началник на отделение в Щаба на милицията. През 1881 г. кандидатства и е приет в Николаевската генералщабна академия в Санкт Петербург, която завършва с отличие през 1885 г.

През Сръбско българската война – 1885 г. капитан Савов е назначен за началник на лявото крило на Сливнишката позиция, където се разиграва генералното сражение между двете армии, решило изхода на войната и проявява завидни командно организаторски качества.

След победоносния завършек на войната е назначен за началник на щаба, а впоследствие и за командир на 5-та пехотна бригада.

Ползва се с високото доверие на Двореца. През 1886 г. е определен за член на делимитационната комисия по определяне на турско-българската граница в Родопите. Същата година е избран на почетната длъжност - другар на военния министър.

След абдикацията на княз Александър Батенберг, през месец февруари 1888 г. той е назначен за почетен флигел-адютант на новия български княз Фердинанд. От 4 февруари 1891 г. до 15 април 1894 г. е военен министър в правителството на Стефан Стамболов.

Съпругата на полковник Савов, Смарайда е видна столична хубавица. Името и се замесва в публичен скандал, в който е изкарана от вестниците на опозицията любовница на Стефан Стамболов.

Това е причина Михаил Савов да извиква на дуел министър-председателя. Дуелът не се състоял, но накърненото честолюбие на военния министър става причина той да подаде оставка и на 15 април 1894 г. преминава в запаса. Малко по-късно се развежда с жена си и се впуска в бурна обществено - политическа дейност.

По-късно отново се завръща в армията и през март 1897 г. е назначен с княжевски указ за началник на Военното училище, на който пост остава до 18 март 1903 г. През периода от 1903 до 1907 г. отново е назначен за военен министър. На 1 януари 1904 г. е произведен в звание генерал-майор. През 1908 г. за втори път преминава в запаса. На 30 октомври 1908 г. е произведен в звание генерал - лейтенант.

През 1910 г. е разследван за злоупотреба със средства за оръжейни доставки. Доказано е от съда, че е получавал тлъсти комисионни от западни оръжейни фирми за доставка на морално остаряло и негодно оръжие за българската армия. Заради участието си в тази оръжейна афера, е обявен за родоначалник на корупцията в българската армия.

През Балканската война 191-1913 г. цар Фердинанд назначава запасния генерал Савов за помощник-главнокомандващ на Българската армия. След паметните победи при Люлебургаз, Лозенград, Одрин, Шаркьой и Булаир той натрупва завиден авторитет в армията и общество.

След войната, вследствие на зачестилите въоръжени провокации на гръцки и сръбски войски и репресии над местното българско население, Българската армия е дислоцирана от Източна Тракия в Македония.

На 16 юни 1913 г. генерал Савов, под въздействие на Фердинанд, отдава заповед зад гърба на правителството на д-р Стоян Данев, българските полкове да атакуват сръбските и гръцки позиции в Македония, с което започва Междусъюзническата война – 1913 г. След разразилата се политическа криза, той е свален от длъжността помощник главнокомандващ и заменен с генерал Радко Димитриев.

На 29 юни 1913г. е назначен за командващ съединените 4-а и 5-а армии. След свалянето на генерал Никола Иванов от командир на 2-ра армия, генерал Савов поема командването и на това армейско обединение и успява почти да обкръжи в Кресненското дефиле нахлулата дълбоко по поречието на река Струма стохилядна гръцка армия.

По същото време румънската армия нахлува в българските предели и поради липса на български войски в Северна България, достига безпрепятствено до София. Научил за бедственото положение на гръцката армия в Кресненското дефиле, гръцкият представител на Букурещките преговори, събужда през нощта представителите на Сърбия и Румъния, с които воюва България и сутринта е подписано примирието .

Извоюваните с много кръв и пот от българските воини победи в Балканската война, донесли освобождението на поробените българи в Тракия и Македония са проиграни с лека ръка. На 16 септември 1913 г. генерал Михаил Савов, като председател на българската делегация, сключва мир между България и Османската империя в Цариград. След това е уволнен от армията и окончателно преминава в запаса.

През месец февруари 1914 г. заедно с група офицери и генерали в София става инициатор за създаването на Военната лига, в чиято основна задача се преплитат редица професионални и родолюбиви мотиви. Тя е призвана да брани професионалните интереси, честта и достойнството на офицерите от армията, както и независимостта и просперитета на Майка България.

Подушил офицерската организация обаче, цар Фердинанд я разтурва като изпраща лидера й, полковник Иван Луков от началник на Военното училище, за командир на полка в Кърджали.

През март 1914 г. генерал Савов е осъден и изгонен от страната като един от виновниците за Първата национална катастрофа. По време на Първата световна война 1915-1918 г. той е представител на българската армия в щаба на австро-унгарската армия във Виена.

През 1918 г. се завръща в България и през 1920 г. е зачислен в Опълчението със звание генерал от пехотата. По време на управлението на БЗНС, през 1920 г. той е изпратен от Александър Стамболийски за пълномощен министър на Царство България във Франция. Успоредно с това изпълнява длъжността на български пълномощен министър и в кралство Белгия.

След военния преврат на 9 юни 1923 г. е снет от тези длъжности, но отказва да се завърне в България и остава да живее до края на живота си в своята любима Франция. Умира на 21 юли 1928 г. в Сен-Валие дъо Тией.

Тленните му останки са транспортирани в България и на 19 август 1928 г. той е погребан в София, оставяйки след себе си споменът за един даровит и противоречив човек и войсководец.

За проявена храброст на бойното поле и заслуги за изграждането на Българската ария е награден с високи воински отличия, всред които се открояват орден "За храброст" 2-ра и 3-та степен, 2-ри клас.

На три пъти е кавалер на ордена "Свети Александър" 1-ва степен с мечове по средата, 3-та степен с мечове отгоре и 2-ра степен с брилянти без мечове, както и на орден "За военна заслуга" 1-ва степен.


В категории: Новини , История , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки