Чирпанско село негодува срещу изграждането на дестилерия


Чирпанско село негодува срещу изграждането на дестилерия
Жителите на Средно градище събират подписи срещу изграждането на дестилерията в центъра на селото
09 Ноември 2017, Четвъртък


Жителите на Средно градище, в което всяка година се провежда Фестивал на лавандулата, се тревожат, че инсталацията може да причини екологични проблеми

Автор: Десант

От няколко дни в интернет тече подписка срещу изграждането на дестилерия в чирпанското село Средно градище. 

Местните недоволстват, защото строежът в центъра на населеното място, за който така и не е поставена информационна табела, е започнат без предварително публично обявление и обсъждане с тукашните жители и заинтересованите лица. Никой не знае има ли разрешително, кога и как е издадено.

Не е разяснено също какво влияние ще окаже проектът върху околната среда и живота на селото.

Средно градище по принцип има проблеми с водоснабдяването, а дестилирането изисква много вода и това може да доведе до сериозен „сух режим", най-вече в летните месеци.

Но пък, неясно въз основа на какви проучвания, е издадено разрешителното за биенето индустриална сонда с промишлен дебит. Инициаторите на подписката срещу начинанието се тревожат дали това няма да окаже влияние върху екологичното равновесие, намаляването на подпочвените води и пресъхването на реката в селото. 

Средно градище е заобиколено от множество културни и природни забележителности. Над него се намира най-високият връх на Чирпанските възвишения Китката (680 м). Близката местност Брусовото в ранна пролет се изпълва с цели поляни с нацъфтели кокичета.

Наоколо има много запустели каменни кариери, откъдето идва и името Плочкиното село. Действително, всички къщи и огради в Средно градище са изградени само от камък. Към момента има дадена концесия за ваденето на кариерни материали. 

Селото е прочуто и с провеждания вече четири поредни години на 1 юли тук Фестивал на лавандулата.

Районът на Чирпан е мястото, където за пръв път през 1907 г. са направени лавандулови насаждения. Малко известно е, че от 2012 г. България е на първо място по производство на лавандулово масло в света. Годишно страната дава 120 т етерично масло, докато друг крупен негов производител - Франция, произвежда едва 30 тoна. 


В категории: Населени места , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки