Ето какво трябва да направим на днешния Архангеловден


Ето какво трябва да направим на днешния Архангеловден
08 Ноември 2017, Сряда


8 ноември е последният от големите есенни празници и слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос

Автор: Силвия Горанова

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.

На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.

За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.

Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет.

Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!”

На някои места в страната ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.

Молитва към Ангела пазител

Светий Ангеле Христов! Припадам пред тебе и те моля, светий пазителю мой, който си ми даден още от светото кръщение, за да пазиш душата и грешното ми тяло, но аз с моята леност и лошия си навик огорчих твоята пречиста светлост и те прогоних от мене чрез различни грешни дела. Покажи се към мене милосърден и не се отлъчвай от мене. Помогни ми с твоите молитви да премина останалото време от моя живот непорочно и да сторя плодове достойни за покаяние. Зная, че никой не ми е такъв застъпник и защитник, какъвто си ти, светий Ангеле! Защото, като предстоиш пред Господа, ти се молиш за мене. Не преставай да умилостивяваш премилостивия мой Господ и Бог да прости съгрешенията ми, които извърших пред живота си с думи, дела и с всички мои чувства, и да ме спаси! Амин! 

Св. Рангел в народната митология

Макар името на св. Рангел да е свързано със смъртта, легендите го свързват със справедливостта и живота. Говори се, че той съсякъл чумата, защото пречела хората да се размножават. Хората от с. Гинци, Софийско, твърдят, че това станало край тяхното село. От кръвта є поникнала синя трева. 

Свети Рангел се смята и за господар на животните. 

Според една легенда, веднъж животните искали да убият елена (еленът е символ на спасителя или душата, а рогата му са символ на безсмъртието). Но той им се помолил да нахрани първо трите си деца. Зверовете не били съгласни, но се намесил св. Рангел, казал им, че сам ще се върне. Еленът толкова бързал, че млякото му секнало, а животните му сложили капан, за да кажат на св. Рангел, че ги е излъгал. Но светецът, който виждал всичко, позволил на елена да не се връща повече при дивите зверове.

В друга легенда св. Рангел всяка година изпраща елен от Бяло море до оброчището в Чипровци, за да бъде принесен в жертва. Доброволната жертва е най-свидна на Бога. А свързването на св. Рангел със символите на възкресението и прераждането на душата са важен щрих от представата на народа ни за смъртта и живота след нея и за светеца, който стои в основата на тази магическа и необяснима връзка: живот, смърт и отново живот. 

Ритуалите на Архангеловден

На Архангеловден се коли курбан в чест на светеца, покровител на мъртвите. Жертвата е мъжко животно – овен или шиле – или застаряла овца щърбица. 

Жените раздават пита, "рангелово блюдо", "боговица" и вярват, че парата, която излиза от нея, се вдига нагоре и свързва направо с душите и техния господар.

Пластичната украса на хлябовете е близка до тази за помен или погребение. 

Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино и моли благослов от светците – Архангел Михаил, св. Никола и всички останали – за плодородие на пшеницата и житото през годината. 

Църквата отслужва тържествена служба. 

Денят е последният от големите есенни празници в чест на св. Петка и св. Димитър и слага началото на период, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда ценностите си, очаква и се подготвя за голямото коледно чудо – раждането на Христос. 

На трапезата трябва да има обреден хляб, вино и овче или шилешко месо, например овче месо с гювеч. Някога са колели по-застарелите овце щърбици. Обредните хлябове са два – "боговица", "богова пита" и "рангелово блюдо", "рангелов хляб". Хлябът за св. Рангел много наподобява обредните хлябове при погребение. 

Как да приготвим Рангелова пита за празника

Необходими продукти: 1 кг брашно, 1 с. л. сол, 1 кубче мая за хляб, може и пакетче и половина суха мая, 500 мл прясно мляко, 1 с. л. захар, 100 мл олио, 1 жълтък
 
Приготвяне: Смесете брашното със солта, направете кладенче в средата и в него сипете маята, която предварително сте разтворили с малко хладко прясно мляко и захарта.

Замесете тестото, като добавяте по малко останалото прясно мляко и месите, докато стане гладко.

Намокрете тънка памучна кърпа или тензух и поставете тестото в него, след това завържете кърпата и я сложете в дълбок съд, пълен с хладка вода, така че тестото да се покрие с вода. Когато втаса, то ще изплува на повърхността.

Намажете ръката си с олио и го извадете, поставете го в тава, обилно намазана с олио. Загладете питата, намажете я с жълтъка и изпечете в умерена фурна.


В категории: Вяра , Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки