Книга на Николай Овчаров представя Иван Александър като миротворец


Книга на Николай Овчаров представя Иван Александър като миротворец
Заглавната страница на книгата
07 Ноември 2017, Вторник


Вижте какво може да се прочете в изданието

Автор: Десант

В петък, 10 ноември, от 18 ч. в Балната зала на Двореца (Национална художествена галерия),
проф. Пламен Павлов ще представи книгата на проф. Николай Овчаров „Цар Иван Александър Асен. Миротворецът".

Заглавието внушава позабравената истина, че този наш владетел, независимо от проявите му на пълководец, е преди всичко миротворец, привърженик на изкусната дипломация и осигуряването на благоденствие за своя народ и държава.

В изданието са намерили място Битката при Русокастро, политиката в Македония, в Поморавието, в Добруджа, на север от Дунава чак до Карпатите, военните акции и придобивки на юг от Балкана, съюзът с Момчил, надигащата се османска заплаха… Както и редица дворцови драми, разводът с Теодора, бракът с еврейката Сара. И съответно - Вторият Златен век за България, Евтимий Търновски, Лондонското четвероевангелие, Манасиевата хроника…

Както изтъква проф. Пламен Павлов: „Цар Иван Александър е представен по оригинален и убедителен начин в този сравнително кратък текст.

В своя стегнат и синтезиран разказ авторът не е пропуснал нито едно важно политическо събитие и културно явление от онази наситена с драматизъм епоха.

Напротив, Николай Овчаров е успял да оцени по новому някои от най-важните военни и дипломатически акции на българския цар, да представи свои оригинални идеи, свързани с вътрешната и външната политика, духовната сфера, и т.н.

При това не само да „освежи“ картината с наблюденията си като археолог и проучвател на градове и крепости, но, малко или много, да изчисти „оптиката“ на историческия поглед към важни обществени и геополитически процеси в български, балкански и европейски мащаб".


В категории: Добри Вести , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки