Родът на Иван Пеев – байрактаря на Караджата


Родът на Иван Пеев – байрактаря на Караджата
Снимка: Войводата Стефан Караджа (в ляво) и неговият байрактар Иван Пеев от Казанлък
05 Ноември 2017, Неделя


Още от малък той бил буйна глава и често създавал грижи на тогавашната турска власт в града

Автор: Диана Славчева

Един от знаменосците в четата на Стефан Караджа е Иван Пеев-Пееолу, наричан още заради високия си ръст Узун Иван, т.е Дългия Иван. Той е родом от Казанлък и минавал за една от най-колоритните личности в дружината.

Снажният хайдутин участва във всички сражения до това на Бузлуджа, като според книгата на Петър Димитров-Рудар „В търсене на истината (за четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа)“, преди това бил в групата на 14-те, отправили се към Агликина поляна, след като изгубили връзка с основното ядро на четата, предвождано от Хаджи Димитър.

Иван Пеев била пленен при Кечидере и е осъден на заточение в крепосттта Сен Жан д`Акр, където впоследствие и умира.

По сведения на казанлъчанина Хр. Протопопов, публикувани в бр. 317 на вестник „Казанлъшка искра“ от 15 ноември 1937 г., дядото на знаменосеца на Караджата се казвал Пейо Терзи.

Той дошъл в Казанлък от Шипка, новсъщност родът му бил някъде от Северна България.

Дядо Пейо имал двама сина: поп Петър и Иван. Поп Петър имал син, поп Иван, чиито синове са покойният Тодор Попов и въпросния Хр. Протопопов, предоставил сведенията за рода на казанлъшкия вестник.

Революционерът Иван Иванов Пеев е син на Иван. Имал още двама братя – Петър и известния нягога в Казанлък книжар Кръстьо Ив. Пеев.

Баща им Иван бил също терзия и синовете му помагали в работата - с изключение на бъдещия байрактарин, който бил много луда глава и не искал с игла да си изкарва хляба. Той раснал на свобода и дружал с най-буйните на времето младежи, каквито били тогава Петър Генев, Хр. Рашеоолу, Мързеолу и др., чиито лудории често създавали грижи на тогавашната турска власт в града.

Към 1864 г., в долните стаи на т.нар. Новенско училище бил намерен убит турчин. Властта насочва издирванията си именно към тази група от 7-8 младежи, чийто главатар бил Иван Пеев.

Тогава той избягва във Влашко,където се присъединява към хъшовете и постъпва в четата на Хаджи Димитър и Караджата. Още в първите сражения бива ранен, но въпреки това продължава да се бие в редиците на дружината до момента, в който е заловен в Сливенския Балкан.

Крепостта Сен Жан д`Акр, в която е заточен и намира смъртта си, се намира на брега на Средиземно море в Западна Галилея, на около 18 км северно от Хайфа.


Крепостта Сен Жан д`Акр, старинна литография

Най-голяма известност градът, където е разположена тя, добива по времето на кръстоносните походи, когато става столица на освободителите на Божи гроб в Палестина и се огражда с могъщи отбранителни съоръжения. Дълго време той е свято място за тамплиерите. По-късно попада в италиански ръце, а след това почти половин хилядолетие се изживява като малко рибарско селище.

През 1517 г. е завзет от османците под командването на Селим I. В началото на ХХ век британците го отвоюват от турците и в турската крепост устройват затвор, в който държат еврейските политзатворници.

По плана за разделянето на Палестина градът е трябвало да е арабско притежание, но през 1948 г. е завзет от израелската армия и около 8 от 12-те хиляди живеещи в него араби бягат в съседните арабски страни.


В категории: Добри Вести , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки