Изотопен анализ разкри произхода на меден слитък от бронзовата епоха


Изотопен анализ разкри произхода на меден слитък от бронзовата епоха
Снимки: РИМ-Русе и РИМ-Бургас
03 Ноември 2017, Петък


Експонатът е съхраняван в русенския Регионален исторически музей

Автор: Десант

Съхраняваният в Регионален исторически музей – Русе меден слитък от бронзовата епоха наскоро беше подложен на изотопен анализ, който бе извършен в германския град Манхайм от проф. Ернст Перницка.

Резултатите показаха, че най-вероятният произход на предмета е о. Кипър, за което  към настоящия момент съществуваха само предположения.

Този факт намира пряк аналог с най-голямата колективна находка в света от 354 медни слитъка, произхождащи от острова на Афродита и открити в потъналия кораб от XIV в. пр. Хр. при Улубурун, Турция.

Медният слитък има четириъгълна форма с издължени краища, наподобяваща разпъната животинска кожа. Върху него има знак за теглова стойност. Използван е като домонетна форма през късната бронзова епоха с еквивалент на 1 меден талант (26 кг).


Знакът за теглова стойност върху артефакта

Медният слитък от фонда на Регионален исторически музей – Русе е част от изложбата „Злато и бронз: метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха“, която може да бъде видяна в Националния археологически институт с музей при БАН.

Заради неговата висока научна и експозиционна стойност той бе включен в наскоро състоялата се временна археологическа изложба във Виена, представена в музея Kunsthistorisches.

Подобен експонат се пази и в Регионалния исторически музей в Бургас. Той е намерен в недалеч от Русокастренска река, на около 3 км северозападно от Черково, и също е аналогичен с произлизащите от островите Кипър, Крит и други места по Средиземноморието, което свидетелства за това откъде са минавали търговските пътища в Европа през бронзовата епоха.


Слитъкът, пазен в бургаския музей

В днешните български земи са открити само четири подобни артефакта – два от Каменово, обл. Разград, един от с. Черково, обл. Бургас и един от с. Чернозем, обл. Ямбол.


В категории: Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки