Бизнесмени подкрепиха "Българе", дарявайки 150 % от необходимата сума за дом на ансамбъла


Бизнесмени подкрепиха "Българе", дарявайки  150 % от необходимата сума за дом на ансамбъла
02 Ноември 2017, Четвъртък


В благотворителното събитие взеха участие над 200 души приятели на фолклорния ансамбъл, сред тях бе и вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Ира Николова

Благотворителен бал под наслов "Да съградим дом на Българе" успя да обедини възможностите на дългогодишни и нови почитатели на изкуството на ансамбъл "Българе" от бизнес средите в желанието им за пореден път да окажат подкрепа в труден момент.

От няколко месеца именитият ни фолклорен ансамбъл, който вече 15 години е емблема на професионалната сцена, е без репетиционна зала, а това изключително затруднява дейността му.

Целта на благотворителното събитие бе да даде старт на събирането на необходимите близо 150 000 лева за сериозен ремонт на любезно предоставените от Минно-геоложкия институт "Св. Иван Рилски" - София свободни помещения, подходящи за нуждите на ансамбъла.

Близо 200 приятели на "Българе", подкрепящи ансамбъла през  годините - войводи от сдружение "Пазителина българщината", бизнесмени, политици и представители на изпълнителната власт присъстваха на благотворителното събитие в зала „Роял“ на хотел „Балкан“ - София.

Сред тях бе вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който е сред войводите учредители на "Пазителите", а също така и Делян Добрев, Валентин Николов, Стефан Шарлопов, Симеон Пешов, Георги Манев и други.



По време на бала бе проведен благотворителен търг на картини уникати, нарисувани от известни българи. За да подкрепят НФА "Българе" четката хванаха актьорите Бен Крос, Владислав Карамфилов–Влади Въргала и Елен Колева, певците Силвия Кацарова, Орлин Горанов, Николина Чакърдъкова, Цветелина и Албена Вескова, кметът на София Йорданка Фандъкова, спортните легенди Кубрат Пулев и Йордан Йовчев, зам.- председателят на сдружение "Пазители на българщината" и председател на партия "Средна европейска класа" Георги Манев и др.

За десет от предоставените картини наддаваха в благотворителния търг, воден от актьора Крум Крумов в ролята на Тодор Колев-2. Най-висока сума бе дадена на картините на поп звездата Силвия Кацарова "Огън от любов" - закупена от арх. Пламен Мирянов за 5200 лева, на Влади Въргала "Дом за "Българе" - закупена за 5100 лева от бизнесмена Ивайло Начев и картината на певицата Албена Вескова - "Фестивалът в Жеравна от Божи поглед", закупена от бизнес дамата Весела Шаранкова за 4500 лева.

Имаше благотворителна продажба на уникални японски изделия, както и на предмети с колекционерска стойност. Сред тях най-силен бе интересът към красиви възрожденски пафти, предоставени от Неда Карска, които бяха продадени за 3500 лева.

Само от търга на картините бяха събрани 30 300 лева, а от търга на предметите уникати бяха добавени още 6850 лева. 

Четирима бизнесмени публично оповестиха, че поемат разноските и извършването на различни по естество строителни работи, с които да се включат в реновирането на предоставената на "Българе" база, а като комплимент получиха в дар по една от картините, невключени в търга.

Много от присъстващите пък просто направиха дарения в дарителската сметка на Фондация "Българе". Ансамбълът отговори на щедрите жестове с изпълнението на някои от най-атрактивните танцови картини от своите четири авторски спектакъла.

Създателят и продуцент на "Българе" Христо Димитров облече носия и също се включи със солово изпълнение под горещите аплодисменти на присъстващите.



Финансовите разчети в рамките на двата последвали дни показаха, че постъпилите под различна форма дарения от благотворителния бал покриват 150% от набираната сума за ремонт на предоставените помещения, което кара екипа на ансамбъла да гледа оптимистично на възможността скоро да има свой уютен дом в Студентски град.

"Изключително съм горд от признанието и подкрепата, които получаваме за нашето изкуство, защото то за нас е мисия и е радостно, че това се осъзнава от българската общественост. Ето такива щедри жестове в трудни моменти ни дават сили и шанс да продължим да концертираме и да радваме публиката с най-доброто, което умеем", сподели с благодарност за навременно проявената съпричастност Христо Димитров.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки