"Приказка за България" затвори Калоянова крепост в Арбанаси


"Приказка за България" затвори Калоянова крепост в Арбанаси
Снимки: Петър Генов
01 Ноември 2017, Сряда


По повод Деня на народните будители „Пазители на българщината“ организираха открит урок за деца от Горна Оряховица, посветен на  1300-годишнината от спирането на арабската инвазия в Европа след победата на войските  на кан Тервел при Константинопол

Автор: Владимира Велинова

В навечерието на 1 ноември атракционът Калоянова крепост в Арбанаси затвори врати за посетители. Залата на заведението безвъзмездно бе предоставена на Националния проект за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България" и Сдружение "Пазители на българщината" за провеждане на интерактивен урок по история с целия випуск четвъртокласници от СУ "Георги Измирлиев" - град Горна Оряховица.



Любезните домакини направиха този жест по повод Деня на народните будители за провеждането на поредния урок по патриотизъм, с който "Пазителите" от Първа русенска чета "Ангел Кънчев" истински зарадваха малчуганите. Той бе посветен на 1300-годишнината от спирането на арабската инвазия в Европа след победата на войските  на кан Тервел при Константинопол.   

В четири последователни урока във времето от 10.30 до 15 часа четвъртокласниците научиха много любопитни неща за живота в Средновековна България.



Практическото занятие започна с беседа на ръководителя на проекта Цветелин Радулов, която пренесе децата във времето на Първото и Второто българско царство.

Заедно с шестимата инструктори от Първа русенска чета те подбраха облеклото и снаряжението на воини от тази епоха, внимателно наблюдаваха демонстрация на бойни техники в схватка между арабски войник и воин на кан Тервел.

Всяко от децата имаше възможност да облече средновекоен костюм или доспехи и да се снима за спомен. Четирите паралелки се редуваха в няколко турнира: бой със меч, стрелба с лък, стрелба с въздушна пушка.



Любознателните ученици добиха представа за меленето на брашно с хромел и приготвяне на тесто, както и за монетосеченето през Средновековието, като всяко от тях си тръгна със сечена специално за него копие на средновековна монета за спомен.

Паралелно вървяха конкурс за историческа рисунка и турнир по стрелба с въздушна пушка. Първите трима отличили се във всеки конкурс получиха грамоти, а всяко дете си тръгна със специален диплом за участието си.

Проектът на Цветелин Радулов "Приказка за България" е насочен към подрастващото поколение. Той съществува повече от три години, като до момента са проведени над 150 практически занятия с ученици от 1 до 12 клас из цялата страна, както и открити музеи за гражданството.


В категории: Новини , Традиции , Средновековие , Българските крепости

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Аспарух Крумов
03.11.2017 16:44:34
2
0
ПРЕКРАСНО!!! ВЕЛИКОЛЕПНО!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки