На Мишкинден се "замазват" очите и устите на мишките


На Мишкинден се "замазват" очите и устите на мишките
27 Октомври 2017, Петък


Вижте още какви ритуали се изпълняват в деня на св. Нестор

Автор: Десант

На 27 октомври почитаме паметта на свети Нестор. В народния календар денят е известен като Мишкинден (Мишинден, Разпущене).

Съществува легенда, че св. Нестор промушил с копие корема на боеца Лий и оттам изскочили за първи път мишките. Съгласно друга притча обаче, мишките се пръкнали на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала „Какво правиш?“, „Мажа очите и устата на мишките“, отговаряла тя три пъти, като при всяка магия.

На много места се спазва забраната на Мишкинден жените да не шият, за да не ядат мишките посевите с острите си зъби.

В някои краища на България на този празник се приготвя обредна пита за мишките. Още преди да бъде изпечена, тя се нашарва с лапата на котката. Готовата погача се намазва с мед и се изяжда в дома, за да не ядат гризачите хляба на хората.

В населени места, където се въдят много мишки, се прави т.нар. „Мишкина сватба“. В нея две жени (единствени с еднакви имена в селото), ритуално улавят мъжка и женска мишка, накичват ги като младоженци и ги слагат завързани една за друга в кошница.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки