Какви са истинските причини за водния ад край Бургас


Какви са истинските причини за водния ад край Бургас
Снимка: "Хай Мед Тех" ЕООД
25 Октомври 2017, Сряда


Трима министри дават брифинг в бедстващото село Черни връх. По разпореждане на премиера Бойко Борисов, те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от водния ад в Бургаска област

Автор: Светлана Николова

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове. Според разпореждането на премиера, те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието.


Дъжд ли е причината тази кола да се озове смачкана в дерето на изхода на Черни връх?

Около 17,00 часа министрите бяха в района на свлачището на АМ „Тракия”, за да инспектират работата на поддържащата фирма, която се е заела с разчистването на свляклата се земна маса. След което отпътуваха за село Черни връх (община Камено), което е едно от най-силно засегнатите от бедствието населени места.

Както вече стана ясно, три са жертвите на бедствието. По последна информация загиналият мъж в с. Полски извор се казва Димитър и е на 70 години. Той е починал в жилището си. Загинали са и две жени. Едната е от село Ливада и е на 90 години, а другата - от село Равнец, на 80 години.Те не са имали мобилни телефони и не са успели да потърсят помощ.


Два от мостовете по пътя между селата Черни връх и Полски извор са разрушени от водната стихия

Частичното бедствено положение в общините Бургас и Камено все още не е отмемено. Спасителни екипи са на разположение в най-засегнатите селища.

Какви са причините за бедствието?

Обясненията на властите са противоречиви.


Стана ясно, че седем язовира са със скъсани стени в Бургаска област. Четири от тях са в община Бургас, 2 – в община Камено и 1 в Община Айтос. Това съобщи областният управител Вълчо Чолаков на извънреден брифинг в морския град по повод бедствената обстановка в областта, причинена, според официалните данни, от проливните дъждове в района.


За щастие жертви сред пътниците на тези автомобили няма

„Всички язовири са с обем под 50 000 кубика, което ознчава, че не могат да създадат голяма приливна вълна, затова никога не са били включвани в списъка на потенциално опасните язовири“, каза Милуш Кунчев, който представлява държавният контрол на язовирите в областта.

Въпреки, че не се водят опасни, фактите говорят друго. Пътища и села осъмнаха под вода, има разрушени къщи, наводнени дворове.

Противоречива е и самата информация за сумарното количество на валежите. Пред медиите Вълчо Чолаков заяви, че на места е имало между 100 и 180 литра на квадратен метър.

В същото време на официалният сайт на Община Бургас, както и в прессъобщение от Областна управа през по-ранните часове на 25 октомври се говори за 60 литра на квадратен метър.

Възможно ли е обаче подобен дъжд да нанесе такива щети, каквито има в Черни връх, недоумяват местните хора.

На места в селището не само е нарушена пътната настилка, но е отнесен и горният асфартов слой. Водата е минала с такава сила, че е разрушила частично два от мостовете на изхода от селото по посока Полски извор. Автомобилите, които са се опитвали да преминат в този момент, са изхвърлени в дерето и само по една щастлива случайност няма пострадали пътници.

Временно бе ограничено движението от Бургас към Средец, в пресечката за Черни връх, малко преди село Константиново. Водите на язовир Мандра са потопили шосето, мантинелите ги няма, има много паднали дървета, които в момента се разчистват.

Дали наистина само обилните валежи ли са причина за водния ад в Бургаска област, предстои да разберем. Ако, разбира се, компетентните органи решат да извършат комплексна проверка.

Междувременно от фирма "Хай Мед Тех" ЕООД разпространиха позиция,

според която нерегламентираното изпускане на язовир "Трояново" е причина за бедствието при западния бряг на Бургаското езеро. Голямото количество вода било изпуснато от язовира от "Напоителни системи"-Бургас.

С надежда за помощ те се обръщат към медиите и предоставиха снимков материал от мястото.

Според екипа на "Хай Мед Тех" ЕООД в 07:30 часа през обекта, който те стопанисват, e преминала приливна вълна от над 2 метра. Вълната дошла от нерегламентираното изпускане на язовир "Трояново" и заляла всичко по пътя си.


Пътят Бургас - Средец бе потопен от водите на Мандренското езеро

В изявлението им се казва, че те са едни от многото потърпевши от наводнението в областта. "Хай Мед Тех" ЕООД са собственици на имоти в близост до Бургаско езеро "Вая", върху които осъществяват рибовъдна дейност.

"В басейните, разположени на близо 600 дка, отглеждаме над 200 тона риба по екстензивна технология", посочват от фирмата и допълват, че на територията на обекта се отглеждат и домашни животни - овце, крави, биволи, коне, понита, кокошки, патици, пуйки и т.н.

Вследствие на бързо придошлите води, от фирмата предполагат, че по-голямата част от рибата на стопанството е била отнесена в Бургаското езеро. "Засега не можем да се приближим и до животновъдния обект и да преброим жертвите сред домашните животни", обясняват от фирмата.

"Смятаме, че ако от "Напоителни системи - Бургас" бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за показването на водите в язовира, щетите не само за нас, а и за всички в района щяха да бъдат сведени до минимум."

В съседство друго дружество "Планета-98" отглежда риба в басейн с размер 300 дка. Техният басейн също е прелял и достъпът е отрязан, посочват още от "Хай Мед Тех" ЕООД.


Пътят Бургас - Средец, в отсечката за село Черни връх остана затворен до късния следобед днес. Мощна водна вълна е нанесла огромни щети и в самото село. Няма как да е само от дъжда, категорични са местните жители. 


Силата на водната стихия е била такава, че е отнесла и мантинелите със себе си





В категории: Новини , Общини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки