НИМ представя монетните находки от крепостта Кокалянски Урвич


НИМ представя монетните находки от крепостта Кокалянски Урвич
24 Октомври 2017, Вторник


Екипът, проучвал крепостта, ще представи първата идейна възстановка на късносредновековния манастир и прилежащата към него църква „Св.Илия”

Автор: Светлана Николова

Националният исторически музей представя пред журналисти монетните находки, открити по време на разкопките на крепостта „Кокалянски Урвич”, Софийско. Пресконференцията е насрочена за 26 октомври (четвъртък), от 11, 00 ч., съобщава директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Укреплението е наричано още Железният кастел „Ескумане” и е било известно като пазител на антична Сердика.

Екипът, проучвал крепостта, оглавяван от Филип Петрунов, ще представи първата идейна възстановка на късносредновековния манастир и прилежащата към него църква „Св.Илия”.

До края на годината индикативният макет ще бъде изложен в Детския образователен център към НИМ, където най-малките ще могат да научат интересни неща за живота на монасите, за „История Славянобългарска” и за нейния автор Паисий Хилендарски, ще имат възможност да оцветяват тематични илюстрации.

От 2008 до 2015 г. разкопките бяха финансирани от Дирекция „Култура“ на Столичната община и бяха ръководени от екипи на доц. д–р Бони Петрунова и на доц. дин Николай Овчаров.

През тази година проучванията бяха продължени от археолога Филип Петрунов от Националния исторически музей със средства, отпуснати по проект от Министерството на културата, и на музея.

Разкрит бе късносредновековен манастир на площ от 1200 кв. м с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило, разположени от юг и запад от църквата „Св. Илия“, проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70–те години на миналия век. Документирани бяха и множество паметници от по–ранните периоди на обитаване на хълма.


В категории: Новини , Археология , Българските крепости

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки