Художникът с български корен Илия Францискович подготвя нова изложба в Ниш


Художникът с български корен Илия Францискович подготвя нова изложба в Ниш
Котор
24 Октомври 2017, Вторник


Експозицията е посветена на 105-ата годишнина от Първата балканска война

Автор: Силвия Горанова

На 27 октомври (петък), от 19.00 часа в Ниш ще бъде открита изложбата ”Милениум” на международно известният и невероятно талантлив балкански художник и поет Илия Фонламов Францискович. Изложбата е подготвена по повод 105-ата годишнина от Първата балканска война.

В изложбата ще бъдат показани30 от неговите рисунки. Със „Милениум” Францискович създава едни от най-вълнуващите сцени на родната живопис в Черна гора, със силно емоционално въздействие и художествено майсторство.Изложбата бе премиерно представена в Подгорица през юли по повод на 940-годишнина от коронясането на първия крал на Дукля Михал, и по повод Деня на държавността на Черна гора (13 юли) и по повод на посещението на българския президент Румен Радев в Черна гора. 

Изложбата бе подготвена в организацията на черногорското Министерство на културата. Илия Фонламов Францискович е художник, поет и публицист, известен в Сърбия и Черна гора, горд с българските корени. В медиите в Черна гора и Сърбия го наричат „дете чудо” и „суперталант”.Илия Фонламов Францискович живее в Ниш, но е от български произход. През миналата година младият талантлив художник и поет бе отличен с международна награда за поезия.

Семейството на Илия е с благороднически произход и в него титлата барон се предава по наследство от края на ХVІІ в.

Младежът рисува от най-ранна детска възраст, а по-късно се оказва, че има талант и в писането. Една от най-забележителните му творби е мащабното платно – широко повече от метър и половина и високо почти два метра, посветено на жертвите на Холокоста от Нишкия край, което е изложено в културния дом в родния му град.

Обявен за детето чудо в живопистта, сега Илия стана първият лауреат на международната награда за поезия, учредена от университета в Загреб в началото на 2016 г.

Иначе младежът е втори курс студент по медицина, но се кълне, че няма да остави четката и перото, въпреки отдаването си на хуманната професия на лекаря.


В категории: Новини , Културен Десант , Нашенци зад граница , И ний сме дали нещо ...

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки