Салата от кускус с нар и рукола – екзотично удоволствие за сетивата


Салата от кускус с нар и рукола – екзотично удоволствие за сетивата
22 Октомври 2017, Неделя


Неустоимо вкусна, просто няма как да не се влюбите в нея

Автор: Силвия Горанова

Продукти:
200 г кускус от твърда пшеница
½ плод нар
шепа рукола
1 малка глава панджар
1 морков
1 ч. чаша броколи
1 супена лъжица оцет от нар или „Балсамико”
1 чаена лъжица куркума
1 чаена лъжица сумак
Сол на вкус, зехтин и олио

Начин на приготвяне:
Кускусът се запържва в олио, докато зрънцата добият златист цвят. Добавя се 600 мл гореща вода, като се бърка непрекъснато. Прибавя се сол, куркума, сумак и се разбърква. Вари се под похлупак на не много силен огън около 9 минути. Кускусът се оставя да изстине, като поне 20-тина минути капакът на тенджерата не се отваря.

Панджарът и морковът се обелват, нарязват се на парчета като за салата, броколите се накъсват на малки съцветия. Така приготвените зеленчуци се задушават на пара или се сваряват за няколко минути.

Изстиналият кускус и зеленчуците се смесват, овкусяват се с оцет от нар или „Балсамико”, добавят се зрънцата нар, полива се със зехтин.

Листата от рукола се добавят непосредствено преди сервиране, за да не омекнат. При нужда може да се добави допълнително сол.

На тази салата чудесно би й паснала една скилидка чесън, но ако по някакви съображения някои от членовете на семейството го отбягват, ето един трик. Направете чеснова заливка с авокадо по следния бърз начин:

В блендера се слагат едно добре узряло омекнало авокадо, 4-5 скилидки чесън, няколко стръка пресен магданоз, сокът на половин лимон, 1 кафяна чашка зехтин, сол. Всичко се разбива, докато се получи хомогенна смес. Сосът е последният щрих за пълното съвършенство на тази екзотична салата. Поднася се отделно.


В категории: Новини , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки