Празник на бозата стягат за втори път в столицата на гъстата напитка - Радомир


Празник на бозата стягат за втори път в столицата на гъстата напитка - Радомир
06 Октомври 2017, Петък


Казват, че на всеки радомирец едната ръка е по-дълга от другата, защото с нея носил тежките гюмове със слабо ферментиралото питие

Автор: Десант

На 15 октомври, за втора поредна година Радомир ще стане домакин на Празник на бозата. Градът се счита за българската столица на сладко-киселата напитка.

Местните се шегуват, че едната ръка на всеки радомирец е по-дълга от другата, защото с нея е носил тежките гюмове със слабо ферментиралото питие, приготвяно чрез изваряване на каша от зърнени храни.

Над 100 литра от него бяха изпити по време на миналогодишното първо издание на форума.

Празникът ще започне от строената още през XVII век Стойова къща. В подредената в нея етнографска експозиция има изложени стари снимки на емблематични бозаджии, както и различни съдове, използвани за производството на боза - гюмове, текне (корито за размесване на сместа), луб (сито), пармак (дървена решетка), кюския (уред за пресоване), силях (колан за връзване на кръста с отвори за чаши), канела за точене и др.

В Стойовата къща може да се види оригиналната рецепта за забъркването на радомирската боза.

Хит в града е възстановената сладкарница на албанеца Али Сербез. На стария радомирски пазар пък по време на празника има пазарен ден - такъв, какъвто традиционно се провеждал в миналото. На него купувачите ще могат да си купят сирене, кашкавал, мед, туршии и други от района.

Популярният тв готвач Иван Звездев ще приготви традиционна радомирска кавърма на централния площад в Радомир. Там ще бъдат изложени щандове на производители на кулинарни изкушения.


В категории: Новини , Традиции , Обичаи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки