Композитор съди наред български театри за плагиатство


Композитор съди наред български театри за плагиатство
Юлиян Слабаков, вдясно на снимката
05 Октомври 2017, Четвъртък


Юлиян Слабаков вече е прибрал 23 000 лева от благоевградския театър, сега е наред ямболския „Невена Коканова“

Автор: Силвия Горанова

Окръжен съд – Ямбол е разгледал на 4 октомври гражданското дело на композитора Юлиян Слабаков, заведено срещу местния Драматичен театър "Невена Коканова" за плагиатство.

Била е назначена тройна експертиза, която е установила, че театърът неправомерно е използвал стихове и текстове на Слабаков в пиесата “Бременските музиканти”, без да обявява кой е техният автор и без да му заплати хонорар за авторските права.

Изготвена е и съдебно-счетоводна експертиза, която е установила колко пъти се е играла пиесата и какви са приходите от представленията и държавните субсидии за продаден билет. 
Очаква се решение на съда.

Това не е първото подобно дело на Юлиан Слабаков. Той вече е осъдил Благоевградския театър по сходен казус – използване на негови текстове и либрета в пиесите “Принцесата и свинарят” и “Бременските музиканти”, за което театърът му е заплатил над 23000 лв. различни обезщетения.

Пиесата “Бременските музиканти” се играе в Ямболския театър от 2013 г. до сега. През 2016 г., след като Слабаков е предявил претенциите си за авторство, директорът на театъра Михаил Лазаров е възложил на актьора Волен Митев, за когото е известно, че има поетичен талант, да съчини нови стихове за пиесата.

Но въпреки това новият вариант на стиховете не се играе, а се използва формално за пред проверяващи органи. Пиесата се играе в детски градини и начални училища и на практика там няма кой да контролира и проверява кой от текстовете се използва – на Слабаков или на Митев.


В категории: Културен Десант , Добри Вести

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Покана от автора - 10.01.2017
06.10.2017 19:38:11
3
1
ДО
ДИРЕКТОРА НА ДЪРЖАВЕН ТЕАТЪР
ЯМБОЛ –
Г-Н МИХАИЛ ЛАЗАРОВ


ПОКАНА
от ЮЛИЯН ГЕОРГИЕВ СЛАБАКОВ, композитор


УВАЖАЕМИ Г-Н ЛАЗАРОВ,
С настоящата покана Ви уведомявам за извършени от Драматичен театър Ямбол и от Вас, в качеството Ви на негов директор, съществени нарушения на авторските ми права върху поставения и публично представян мюзикъл – „Бременските музиканти”.
Като автор на над десет мюзикъла за деца, най-успешния от които – „Принцесата и свинаря”, с 24 премиери и над 1000 представления (само в страната), с огорчение приех факта, че мюзикълът ми „Бременските музиканти”, независимо, че опитах да запозная режисьори и директори на театри за съществуването му, освен от Драматично-куклен театър Плевен, не бе забелязан и поставен. Знаех, че има някаква причина. Открих я в началото на Септември, когато посредством мрежата на интернет разбрах, че в репертоара и програмите на някои театри, включително – Драматичен театър „Невена Коканова” гр.Ямбол, фигурира и заглавие на детски мюзикъл „Бременските музиканти”. Потърсих подробности в официалния ви сайт (репертоар и програма). Оказа се, че за либретист на мюзикъла не е посочен никакъв автор, за разлика от музиката която е написана от корифея във вашите интелектуални среди – Пламен Мирчев (Мирона). Върху какви текстове и кой въобще е автор на драматургичния текст (либретото) – не се споменава. Дори няма „текст-народен”. Повече от странно! Името на режисьора – Атанас Жеков, разбира се е там, на първо място. Продължих търсенето и попаднах на около 5 минутен рекламен видеоклип на въпросния мюзикъл в YouTube. С неприятно чувство констатирах, че съдържа основно мои текстове. Като автор на мюзикъла „Бременските музиканти” (музика и текст/либрето), възмущението ми беше огромно. При напълно завършен висококачествен мюзикъл, с перфектна музика облечена в професионални, скъпи аранжименти, да спомогна за създаването на конкурентна (Бог знае с какви качества) творба и то чрез кражба, е тотално неприемливо за мен. И дори и името ми го няма. Аз съм работил по създаването този мюзикъл над година, за да бъде поставян, а не части от него да бъдат незаконно присвоявани и използвани за скалъпване на съмнителни компилации и то без признаване на авторството ми.

С оглед гореизложеното, съгласно ЗАПСП извършвате следните нарушения на авторските ми права:
– Нарушение на имуществените ми авторски права.
Съгласно чл. 18 ал. 1 във връзка с ал. 2 ЗАПСП – авторът има изключителното право да използва своето произведение, както и да разрешава използването му от трети лица. Публичното представяне е именно такова използване. Съгласно чл. 19 от ЗАПСП авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване. Нарушен е и чл. 21 от ЗАПСП – YouTube.
Възмутително е, че театърът е решил да представя мои произведения, без да ми заплаща парични средства. Т.е. използвате незаконно чужда собственост за своя облага. Това е вид кражба – интелектуална кражба, за която се носи административна и гражданска отговорност. Заради незаплащането на дължимите се възнаграждения ми дължите обезщетения. Същите включват първоначално заплащане на възнаграждения, което е следвало да ми заплатите при евентуалното сключване на Договор за използване на произведениeтo ми (за да бъда максимално точен – 2 договора: първият – от Февруари 2013 до Февруари 2016, и втория – от Март 2016 до Март 2019), както и авторски отчисления – процент от всеки продаден билет от спектакъла.
– Нарушение на неимуществените ми авторски права. Съгласно чл. 15 ЗАПСП авторът на произведение притежава редица неимуществени права – съгласие кой и при какви условия да използва творбата му, да иска името му да бъде посочване при всяко поредно използване, да иска запазване целостта на произведението, да се противопоставя на преработки и видоизменения, да променя /актуализира/ произведението си.
До настоящия момент сте осъществили най-малко 50 /петдесет/ представления на спектакъла. Разполагам с писмени и гласни доказателства, извадки от интернет, чрез които мога да докажа неправомерното публично изпълнение на моите произведения.

С оглед гореизложеното, с настоящата покана, Ви каня на среща-разговор за доброволно решаване на възникналите спорове, касаещи нарушените ми права. Каня Ви да се явите лично, или да изпратите упълномощен свой представител на 16.01.2017 год. в 12.00 часа на адрес: гр. София, ул. Иван Вазов 2, Съюз на Българските Композитори, за среща, на която ще присъстваме аз и адвокат Валери Стоянов (юридически консултант на Съюза на българските композитори). Предлагам на срещата да се дискутират детайли по горепосочените нарушения и да се сключи споразумение за доброволно изплащане на възнаграждения/обезщетения на автора и възможни компенсации, на основания, посочени по-горе в настоящата покана. Моля за тази цел да носите всички материали имащи отношение към спектакъла (текстът и CD със запис на спектакъла), счетоводни извадки за броя на представленията и на продадените билети, както и за цените и приходите, реализирани чрез публичните представяния на спектакъла. За Вашето отсъствие или присъствие ще бъде съставен констативен протокол. В случай, че не се отзовете на настоящата покана, ще сезираме за втори път Министерство на културата за проверка по случая, както и ще се снабдим с техните документи за броя на продадените билети от мюзикъла. Незабавно ще потърсим и защита на авторските ми права по съдебен ред.
Вярвам, че този път ще обсъдите настоящата покана със специалисти в областта на авторските права и ще се отзовете на настоящата покана, защото мярка като тази – снемането на клипа от YouTube броени дни след писмото ми депозирано в Министерството на културата, няма да свърши работа нито на Вас, нито на мене.

С уважение: Юлиян Слабаков

10.01.2017, София
5
Анализ на писмото на директора
06.10.2017 18:01:46
2
0
ЗАДОЧЕН РАЗГОВОР
С ДИРЕКТОРА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЯМБОЛ

(Юлиян Слабаков):
Уважаеми г-н Лазаров,
Отговарям на имейла Ви, тъй като това се оказа начинът предпочитан от Вас за комуникация. В молбата ми от 22.11.2016-та до Директора на Дирекция Сценични изкуства и художествено образование към Министерство на културата, адресът ми бе прилежно изписан. Може да се намери и телефонът ми – на сайта, който подобно на Драматичен театър Ямбол, има и Съюза на българските композитори.
Още повече, че като Председател на КС на СБК са ми отделили местенце за контакти. Въпрос на желание (не смея да кажа, прозорливост) е да бъдат открити желаните координати. Няма значение – ще импровизираме разговор на базата на мейла Ви.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Уважаеми г-н Слабаков,
В отговор на Ваше писмо, получено на имейла на Драматичен театър "Невена Коканова" – Ямбол, с което каните ръководството на театъра на среща-разговор във връзка с твърдяно от Вас предполагаемо нарушаване на авторските Ви права, моля да имате предвид следното (отговарям Ви на имейла, от който получихме Вашето запитване, тъй като не разполагам с друг Ваш адрес):
В репертоара на театъра действително е включен спектакъл със заглавие "Бременските музиканти" под режисурата на Атанас Жеков. Касае се за осъществена от режисьора адаптация на приказката на Братя Грим, в която е използвана музика на Пламен Мирчев /Мирона/, затова не сте открили отделно име за автор на драматургичния текст.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Адаптация (приспособяване), във вашия случай (около 50 минутна театрална постановка) е понятие, употребимо при: наличието на разказ, новела, роман или филм, с детайлна характеристика на герои, реплики, диалози и т. н. Просто – адаптирани за сценично пресъздаване. Но..... адаптация или драматизация на въпросната приказка, във видът представен от Братя Грим е.... удар в нищото. Така, че става въпрос за авторски драматургичен текст върху който е стъпила постановката.
Адаптация в която е използвана музика на Мирона..... Гениално. Нон сенс. Актьорите пеят, та се късат. С тра-ла-ла? Или върху текстовете на........ адаптацията? С интерес гледах интервюто проведено с Вас в YouTube (него поне все още не сте свалили, но...... разбира се записах го, за всеки случай). От него, останах с убеждението, че сте интелигентен човек, аз също се смятам за такъв, следователно, казаното от Вас по-горе, приемам за подигравка.
Та, и стиховете ли са „адаптация”? на режисьора, предполагам? Или греша? Сигурно са на Мирона или на жена му, може би. Дано да е така. Друго си е да те пропуснат от незнание, друго да си приписват авторство върху труда ти. Обезщетението е важен фактор.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„В писмото си твърдите, че сте констатирали наличие основно на Ваши текстове в гледан от Вас рекламен видеоклип на нашия спектакъл, но не сте посочили конкретното съдържание на текстовете, които считате за Ваши.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Вече се чудя дали наистина са мои. А стиховете ако не са Ваши, чии са? Те нямат ли си автор? Паднали от небето? Апокриф, текст народен.....Чии са стиховете, г-н Лазаров? Като директор на институция която взема пари (включително и от Министерството на културата) ползавайки ги, Вие трябва да знаете чии са! Ако не знаете, да издирите! Пишете (като мен) в Гугъл: „Бременските музиканти” и след 15 минути се натъквате на възможните отговори. През 2013-та те са били само два: Александър Владигеров и Юлиян Слабаков. Аз поне, така направих това лято и също се натъкнах на два отговора: Драматичен театър Ямбол и Драматичен театър Благоевград (материалите вече сигурно са пристигнали в благоевградския съд). Проста работа.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„При тези обстоятелства не съм в състояние да отговоря на претенциите Ви, тъй като не разполагам с ясни и точни техни параметри.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Ето, че стигнахме до ПАРАМЕТРИТЕ. Е, какво и колко точно откраднахте? Отказахте да изпратите запис на спектакъла, каквато беше молбата ми до Елиянка Михайлова.
Сега ме питате за параметрите? Ще Ви отговоря....... като му дойде времето.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Уверявам Ви, че ръководството на Драматичен театър "Невена Коканова" – Ямбол е поставило за свой принципен приоритет съблюдаването на авторските права на всички участници в създаването на театралните постановки, в т. ч. поети, писатели, драматурзи, преводачи, композитори, художници и пр. По тази причина познавам не само цитираните от Вас разпоредби на Закона за авторското право и сродните му права, но и целия текст на закона, и първостепенна задача в моята дейност на директор е да контролирам тяхното изрично спазване, за което при необходимост ползвам висококвалифицирана юридическа подкрепа.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
По отношение на необходимостта да ползвате висококвалифицирана юридическа подкрепа – на Ваше място, вече щях да съм я ползвал. И в писмото си настоятелно Ви посъветвах да го сторите.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„До момента, в който получих Вашия имейл, не бях запознат с Вашето творчество, в частност не знаех за създадения от Вас мюзикъл със заглавие "Бременските музиканти". Прочетох и написаното от Вас, и визитката Ви, публикувана на сайта на Съюза на българските композитори, от която съм впечатлен. Поздравявам Ви за куража да отстоявате таланта си в тези нелеки за българската култура времена.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Тъкмо затова предпочитах да се срещнем и уредим възникналите проблеми по нормален начин. За мен не е тайна, че в България хората с талант са изтикани в кьошетата и никой нито знае, нито се интересува кои са, има ли ги или не. А ако чакаме да ги видим по телевизията, освен ВИП олигофрените, които ни набиват от екрана ежедневно, точно тях едва ли ще видим.
В крайна сметка, мислите ли, че за мен е по-конструктивно, като автор на 10 прекрасни, напълно завършени мюзикъла за деца, да се срещам с директора на театър Х вместо на кафе или чашка (с материал под мишница), в ...... (пак с материал под мишница).......

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Решително мога да заявя, че ръководеният от мен театър не е възнамерявал, нито е имал възможност да ползва било изцяло, било отчасти сътвореното от Вас и непознато за нас досега музикално-сценично произведение, за да постави спектакъла с едноименно заглавие. Затова категорично неприемливо е за мен да се говори за кражба на интелектуална собственост.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Предполагам (без да съм екстрасенс и врачка), че материалът ми (целият и с името и координатите ми), най-вероятно е попаднал в ръцете на г-н Жеков чрез познати от кукления театър. Преди години изпратих вариант на „Бременските музиканти” за конкурса им. Защо не го е взел направо целия, чудя се. Страхотен текст. Жалко, че вече е безпредметно да чуете и музиката. Все пак съм композитор, а по неволя и драматург.
Всъщост, да си играя на предположения е безсмислено – адаптаторът най-добре знае откъде, какво и колко е взел. Ако ми бяхте изпратили запис, сам щях да Ви уведомя и то доста по-точно от него (като Автор).

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Ако въпреки това считате, че Ваши авторски текстове са били включени волно или неволно в нашия спектакъл, моля да посочите конкретно кои са тези текстове, за да проверя дали те фигурират в драматургичния текст, по който е работил режисьорът. Естествено, театърът разполага с необходимия професионален архив от документи, които биха могли да установят налице ли е някакво съвпадение, или не, какъв е броят на реализираните представления, приходите от тях и т. н. Това е информация, която има служебен характер и би могла да бъде предоставяна на трети лица, само ако те са надлежно оторизирани от закона да я проверяват.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
За броя на представленията и приходите, не се безпокойте – в хода на делото ще се изясни всичко. Включително сводките от Министерството на културата + дотациите.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Тъй като Вие не сте такова лице, предлагам да ме запознаете с конкретните си оплаквания, като ми предявите било пълния текст на Вашето либрето, било онези части от него, които считате, че са били използвани в нашия спектакъл. В най-кратък срок ще извърша проверка и ще Ви запозная с резултата от нея.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Нямам време, изчерпа се. Установих кражбата през Август. В началото на Ноември говорих с Ели Михайлова. На 22.11.2016 вече депозирах писмено. Свалянето на клипа от YouTube дни по-късно, е знак, че сте били уведомени. Аз съм човек на по-бързите действия. Половин година е достатъчен срок за търпението ми. Поканата която Ви изпратих за среща (между интелигентни хора) беше последното, което мога да направя за разрешаването на ситуацията.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„Уверявам Ви, че ако установя някакво съвпадение между Вашите текстове и онези, използвани в постановката на Атанас Жеков, ръководеният от мен театър ще Ви предложи справедливо обезщетение.”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Справедливо обезщетение? Само фактът, че съм писал текстове за .......Мирона....
Не е истина. Просто станах за смях.
Хубавите ябълки прасетата ги ядат. Оказа се, че у нас и прасетата са кът.

(цитат от писмото на Михаил Лазаров):
„По изложените причини считам, че на този етап е твърде преждевременно да настоявате за провеждане на среща-разговор, която сте насрочили за 16.01.2017 г. в СБК. Такава среща би била наложителна, само ако се окаже, че наистина е извършено нарушение на авторско право, каквото Вие твърдите. От гледна точка на ръководството на театъра, основателността на това Ваше твърдение е категорично невероятна. Затова оставам в очакване на конкретните параметри на претенцията Ви.
С колегиален поздрав,
Михаил Лазаров - директор на Драматичен театър "Невена Коканова" – Ямбол”

(коментар на Юлиян Слабаков):
Надявам се, получи се приличен диалог. Изпращам и два файла в изпълнение на актьори от Драматично-куклен театър Плевен – 2004-та. Ако успеете да ме осъдите за тях по ЗАПСП, ще черпя целия екип и от там – директно за Терминал 2.
С приятелски поздрав,
Юлиян Слабаков
4
Отговор от театъра в Ямбол
06.10.2017 16:27:10
0
2
(ОТГОВОР ОТ МИХАИЛ СТОЯНОВ
– ДИРЕКТОР НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „НЕВЕНА КОКАНОВА” – ЯМБОЛ)

Уважаеми г-н Слабаков,
В отговор на Ваше писмо, получено на имейла на Драматичен театър "Невена Коканова"-Ямбол, с което каните ръководството на театъра на среща-разговор във връзка с твърдяно от Вас предполагаемо нарушаване на авторските Ви права, моля да имате предвид следното (отговарям Ви на имейла, от който получихме Вашето запитване, тъй като не разполагам с друг Ваш адрес):
В репертоара на театъра действително е включен спектакъл със заглавие "Бременските музиканти" под режисурата на Атанас Жеков. Касае се за осъществена от режисьора адаптация на приказката на Братя Грим, в която е използвана музика на Пламен Мирчев /Мирона/, затова не сте открили отделно име за автор на драматургичния текст.
В писмото си твърдите, че сте констатирали наличие основно на Ваши текстове в гледан от Вас рекламен видеоклип на нашия спектакъл, но не сте посочили конкретното съдържание на текстовете, които считате за Ваши.
При тези обстоятелства не съм в състояние да отговоря на претенциите Ви, тъй като не разполагам с ясни и точни техни параметри.
Уверявам Ви, че ръководството на Драматичен театър "Невена Коканова"-Ямбол е поставило за свой принципен приоритет съблюдаването на авторските права на всички участници в създаването на театралните постановки, в т.ч. поети, писатели, драматурзи, преводачи, композитори, художници и пр. По тази причина познавам не само цитираните от Вас разпоредби на Закона за авторското право и сродните му права, но и целия текст на закона, и първостепенна задача в моята дейност на директор е да контролирам тяхното изрично спазване, за което при необходимост ползвам висококвалифицирана юридическа подкрепа.
До момента, в който получих Вашия имейл, не бях запознат с Вашето творчество, в частност не знаех за създадения от Вас мюзикъл със заглавие "Бременските музиканти". Прочетох и написаното от Вас, и визитката Ви, публикувана на сайта на Съюза на българските композитори, от която съм впечатлен. Поздравявам Ви за куража да отстоявате таланта си в тези нелеки за българската култура времена.
Решително мога да заявя, че ръководеният от мен театър не е възнамерявал, нито е имал възможност да ползва било изцяло, било отчасти сътвореното от Вас и непознато за нас досега музикално-сценично произведение, за да постави спектакъла с едноименно заглавие. Затова категорично неприемливо е за мен да се говори за кражба на интелектуална собственост.
Ако въпреки това считате, че Ваши авторски текстове са били включени волно или неволно в нашия спектакъл, моля да посочите конкретно кои са тези текстове, за да проверя дали те фигурират в драматургичния текст, по който е работил режисьорът. Естествено, театърът разполага с необходимия професионален архив от документи, които биха могли да установят налице ли е някакво съвпадение, или не, какъв е броят на реализираните представления, приходите от тях и т.н. Това е информация, която има служебен характер и би могла да бъде предоставяна на трети лица, само ако те са надлежно оторизирани от закона да я проверяват.
Тъй като Вие не сте такова лице, предлагам да ме запознаете с конкретните си оплаквания, като ми предявите било пълния текст на Вашето либрето, било онези части от него, които считате, че са били използвани в нашия спектакъл. В най-кратък срок ще извърша проверка и ще Ви запозная с резултата от нея. Уверявам Ви, че ако установя някакво съвпадение между Вашите текстове и онези, използвани в постановката на Атанас Жеков, ръководеният от мен театър ще Ви предложи справедливо обезщетение.
По изложените причини считам, че на този етап е твърде преждевременно да настояване за провеждане на среща-разговор, която сте насрочили за 16.01.2017 т. в СБК. Такава среща би била наложителна, само ако се окаже, че наистина е извършено нарушение на авторско право, каквото Вие твърдите. От гледна точка на ръководството на театъра, основателността на това Ваше твърдение е категорично невероятна. Затова оставам в очакване на конкретните параметри на претенцията Ви.

С колегиален поздрав,

Михаил Лазаров - директор на ДТ "Н.Коканова"- Ямбол
3
Писмо до театъра в Ямбол - 25.
06.10.2017 15:51:43
3
0
ДО
ДИРЕКТОРА НА ДЪРЖАВЕН ТЕАТЪР
ЯМБОЛ –
Г-Н МИХАИЛ ЛАЗАРОВ


ПОКАНА

от ЮЛИЯН ГЕОРГИЕВ СЛАБАКОВ, композитор


УВАЖАЕМИ Г-Н ЛАЗАРОВ,

С настоящата покана Ви уведомявам за извършени от ДТ Ямбол и от Вас, в качеството Ви на негов директор, съществени нарушения на авторските ми права върху поставения и публично представян мюзикъл – „Бременските музиканти”.
Като автор на над десет мюзикъла за деца, най-успешния от които – „Принцесата и свинаря”, с 24 премиери и над 1000 представления (само в страната), с огорчение приех факта, че мюзикълът ми „Бременските музиканти”, независимо, че опитах да запозная режисьори и директори на театри за съществуването му, освен от ДКТ Плевен, не бе забелязан и поставен. Знаех, че има някаква причина. Открих я в началото на Септември, когато посредством мрежата на интернет разбрах, че в репертоара и програмите на някои театри, включително - Драматичен театър „Невена Коканова” гр.Ямбол, фигурира и заглавие на детски мюзикъл „Бременските музиканти”. Потърсих подробности в официалния ви сайт (репертоар и програма). Оказа се, че за либретист на мюзикъла не е посочен никакъв автор, за разлика от музиката която е написана от корифея във вашите интелектуални среди - Пламен Мирчев ( Мирона ). Върху какви текстове и кой въобще е автор на драматургичния текст (либретото) – не се споменава. Дори няма „текст-народен”. Повече от странно! Името на режисьора – Атанас Жеков, разбира се е там, на първо място. Продължих търсенето и попаднах на около 5 минутен рекламен видеоклип на въпросния мюзикъл в YouTube. С неприятно чувство констатирах, че съдържа основно мои текстове. Като автор на мюзикъла „Бременските музиканти”(музика и текст/либрето), възмущението ми беше огромно. При напълно завършен висококачествен мюзикъл, с перфектна музика облечена в професионални, скъпи аранжименти, да спомогна за създаването на конкурентна (Бог знае с какви качества) творба и то чрез кражба, е тотално неприемливо за мен. И дори и името ми го няма. Аз съм работил по създаването този мюзикъл над година, за да бъде поставян, а не части от него да бъдат незаконно присвоявани и използвани за скалъпване на съмнителни компилации и то без признаване на авторството ми.

С оглед гореизложеното, съгласно ЗАПСП извършвате следните нарушения на авторските ми права :
- Нарушение на имуществените ми авторски права. Съгласно чл. 18 ал.1 във връзка с ал.2 ЗАПСП- авторът има изключителното право да използва своето произведение, както и да разрешва използването му от трети лица. Публичното представяне е именно такова използване. Съгласно чл. 19 от ЗАПСП авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване. Нарушен е и чл. 21 от ЗАПСП – YouTube.
Възмутително е, че театърът е решил да представя мои произведения, без да ми заплаща парични средства. Т.е. използвате незаконно чужда собственост за своя облага. Това е вид кражба- интелектуална кражба, за която се носи административна и гражданска отговорност. Заради незаплащането на дължимите се възнаграждения ми дължите обезщетения. Същите включват първоначално заплащане на възнаграждения, което е следвало да ми заплатите при евентуалното сключване на Договор за използване на произведениeтo ми (за да бъда максимално точен – 2 договора: първият – от Февруари 2013 до Февруари 2016, и втория – от Март 2016 до Март 2019), както и авторски отчисления – процент от всеки продаден билет от спектакъла.

- Нарушение на неимуществените ми авторски права. Съгласно чл. 15 ЗАПСП авторът на произведение притежава редица неимуществени права – съгласие кой и при какви условия да използва творбата му, да иска името му да бъде посочване при всяко поредно използване, да иска запазване целостта на произведението, да се противопоставя на преработки и видоизменения, да променя /актуализира/ произведението си.
До настоящия момент сте осъществили най-малко 50 /петдесет/ представления на спектакъла. Разполагам с писмени и гласни доказателства, извадки от интернет, чрез които мога да докажа неправомерното публично изпълнение на моите произведения.

С оглед гореизложеното, с настоящата покана, Ви каня на среща-разговор за доброволно решаване на възникналите спорове, касаещи нарушените ми права. Каня Ви да се явите лично, или да изпратите упълномощен свой представител на 16.01.2017 год. в 12.00 часа на адрес: гр.София, ул. Иван Вазов 2, Съюз на Българските Композитори, за среща, на която ще присъстваме аз и адвокат Валери Стоянов (юридически консултант на СБК). Предлагам на срещата да се дискутират детайли по горепосочените нарушения и да се сключи споразумение за доброволно изплащане на възнаграждения/обезщетения на автора и възможни компенсации, на основания, посочени по-горе в настоящата покана. Моля за тази цел да носите всички материали имащи отношение към спектакъла (текстът и CD със запис на спектакъла), счетоводни извадки за броя на представленията и на продадените билети, както и за цените и приходите, реализирани чрез публичните представяния на спектакъла. За Вашето отсъствие или присъствие ще бъде съставен констативен протокол. В случай, че не се отзовете на настоящата покана, ще сезираме за втори път Министерство на културата за проверка по случая, както и ще се снабдим с техните документи за броя на продадените билети от мюзикъла. Незабавно ще потърсим и защита на авторските ми права по съдебен ред.
Вярвам, че този път ще обсъдите настоящата покана със специалисти в областта на авторските права и ще се отзовете на настоящата покана, защото мярка като тази -снемането на клипа от YouTube броени дни след писмото ми депозирано в МК, няма да свърши работа нито на Вас, нито на мене.

С уважение: Юлиян Слабаков
10.01.2017, София
2
Второ писмо до Министерство на
06.10.2017 15:47:49
3
0
До Директорът на Дирекция Сценични изкуства и художествено образование към МК

МОЛБА

От Юлиян Георгиев Слабаков
адрес: София, ж. к. Люлин, ........................

Г-жо Михайлова,

отново се обръщам към Вас във връзка с молбата ми от 23.11.2016 г. за съдействие във връзка с констатирани от мен нарушения на авторските ми права от страна на ДТ Ямбол, състоящи се в ползване на мои текстове без разрешение и без изписване на името ми като автор, в клип, рекламиращ постановката им „Бременските музиканти”. В нея не само Ви уведомявах за нарушаването на правата ми, но и Ви помолих да изискате от ръководството на театъра материалите в/у които е поставен мюзикъла „Бременските музиканти” за уточняване размера на причинените ми вреди. До момента не съм получил от Вас никаква писмена информация. След като се свързах с вас по телефона разбрах, че освен текст, CD със запис на целия спектакъл не Ви е предоставен. Това забавяне от повече от два месеца, предполага единствено, пълното нежелание от страна на ръководството на театъра да се съобрази с МК. А запис на представлението съществува – светкавично премахнатия от YouTube и Vbox7 клип (два дни след депозирането на писмената ми молба от 23.11.2016 г. до Вас) е очевидна компилация от различни фрагменти от цялостен запис на спектакъла. Ако пък е нямало направен запис, е можело направят такъв, за удовлетворяване искането на Дирекцията – с любителска камера, таблет, джиесем, или диктофон дори. Още повече, че след 23.11.2016-та е имало достатъчно възможности записът да бъде направен. Представления на мюзикъла са се състояли на 22.12.2016 – с.Тънково, на 22.12.2016 – гр. Ахелой, на 23.12.2016 – Стралджа, на 23.12.2016 – Зимница и реализирането на запис не е било проблем. С актьорите e пътувал и придружаващ екип. Очевидно, МК, като принципал на ДТ Ямбол не е в състояние да изиска от ръководството му необходимите материали за сверяване на предоставената Ви от мене уличаваща информация,
Днес, 25.01.2017, след разговор с Вас, дойдох в МК за да разгледаме заедно поне изпратения от ДТ Ямбол текст и да го сравним с либретото на мюзикъла ми. Вие ми заявихте, че не мога да прегледам матриала, тъй като представлявал конфеденциална информация (според адвокат на театъра който специално Ви се е обадил. Макар че, поне Вие, трябва да сте наясно, че театрите нямат адвокати, не познавате господина лично и в крайна сметка всеки би могъл да вдигне телефона и да говори каквото си ще)!
Как материал, представян пред минимум 15 000 зрители в над 50 представления в рамките на почти четири години, изведнъж стана таен и недостъпен?! Какъв беше проблемът, във Ваше присъствие и заедно с Вас да го прегледаме в рамките на 10 минути? Единствена алтернатива която Ви остава, е да го прегледате сама или да хвърлите молбата ми в кошчето. Всъщност, след Вашия отказ да прегледаме материала, ми е дадено да разбера, че единствения път който ми остава е към съдебната зала. Необяснимо поведение от страна на МК за уреждане на отношения между творци.
И така, моля Ви за втори път - да прегледате „конфеденциалния” текст (за който
г-н адвокатът на ДТ Ямбол Ви е предупредил, че е обект на Тяхно авторско право и че само и единствено Вие имате право да го прочетете) и писмено да ми отговорите на въпросите, а именно:
1. Кой е авторът на ТЕКСТА изпратен Ви от ръководството на ДТ Ямбол? Обикновено се помества над или под заглавието. Авторът, разбира се, е изключено да е пропуснат! Нали ако беше – специално щяхте на часа да се обадите и да запитате! Още повече, при съмнения, дори обвинения в плагиатство..... Нон сенс – пиеса без автор. Дори Божието слово е достигнало до нас чрез пророците!
2. Има ли съвпадения м/ у оригиналния текст на либретото ми на „Бременските музиканти” и едноименната постановка на ДТ Ямбол? Ако ДА, точно какви и на кои места в текста. Под съвпадения не го разбирайте буквално (дори стиховете), а като драматургично развитие, реплики и т.н. Актьорите без друго преразказват, особено ако е свободен текст.
3. Защо, след отправеното от Вас, като Директорът на Дирекция Сценични изкуства и художествено образование към МК, принципал на ДТ Ямбол, не сте в състояние да изискате запис на постановката? (Знам защо не са Ви я изпратили – по-лесно е да подправиш за час-два няколко листа текст, отколкото да изиграеш и запишеш нова, преправена за случая пиеса.) Нямате власт, или не ви се занимава?
4. Ще бъдете ли в състояние, при поискване от Съда, да предоставите копие на изпратения ви от ДТ Ямбол текст на „Бременските музиканти”( не подменен в последния момент с друг)? Надявам се, той, съвсем случайно, да не се окаже безследно изчезнал, независимо от конфеденциалния му, строго поверителен и секретен характер! Или,като единствен екземпляр-реликва, да бъде върнат по куриер в криптата, по нареждане на г-н адвоката на театъра, какъвто разбира се, театърът няма и никога не е имал, а е наел за чистия като сълза случай.
5. Обичайна практика ли е за МК да си затваря очите в многобройните случаи на спектакли и мюзикъли без автори (безстопанствени), в репертоара на подопечните ви театри, превърнало се в ежедневие? Би трябвало да знаете, че липсата на имена на автори, или „по едикой си”, означава само и единствено: кражба на интелектуална собственост.

С наистина огромно нетърпение (след над двумесечно до момента поне, чакане) очаквам Вашия отговор на зададените ми въпроси!

Прилагам:
1. CD с рекламния видеоклип (вече свален предвидливо от YouTube и Vbox7)
2. Текстът (либрето) на мюзикъла „Бременските музиканти” с автор Юлиян Слабаков.
3. Текстовете от либретото на мюзикъла ми, неправомерно използвани в клипа на ДТЯмбол

С уважение: Юлиян Слабаков

25.01.2017, София
1
Атанас Атанасов
06.10.2017 15:43:58
3
0
До Директорът на Дирекция Сценични изкуства и художествено образование към МК

МОЛБА

От Юлиян Георгиев Слабаков
адрес:....................................

Г-жо Михайлова,

обръщам се към Вас с молба за съдействие във връзка с констатирани от мен нарушения на авторските ми права. Излагам следните факти:
В началото на Септември открих в мрежата на интернет, че в репертоара и програмите на Драматичен театър „Невена Коканова” гр.Ямбол, фигурира и заглавие на детски мюзикъл „Бременските музиканти”. Тъй като имам детски мюзикъл със същото заглавие, опитах да намеря повече подробности свързани с постановката на ямболския театър.
Открих такива в официалния сайт на театъра (репертоар и програма) Оказа се, че за либретист на мюзикъла не е посочен никакъв автор, за разлика от музиката която е написана от Пламен Мирчев ( Мирона ). Върху какви текстове и кой въобще е автор на драматургичния текст (либретото) – не се споменава. Дори няма „текст-народен”.
Името на режисьора – Атанас Жеков, разбира се е там, на първо място.
Продължих търсенето и попаднах на кратък рекламен видеоклип на въпросния мюзикъл в YouTube. С неприятно чувство констатирах, че от изпълнените в него пет музикални номера ( 5 песни), четири са по мои текстове.
Как екземпляр от либретото ми е попаднал в ръцете на директора на театъра или на режисьора нямам представа, но не съм и учуден. Изпращал съм преди години екземпляр от мюзикъла си в конкурс (точно в Ямбол) за написване на детска пиеса организиран от ДКТ Ямбол, както и съм изпращал отделни екземпляри на различни режисьори с надеждата да се запознаят, оценят по достойнство и поставят в някой театър творбата ми.
Какъв обаче е (в конкретния случай) размерът на причинените ми вреди, мога само да гадая. От случайни находки в интернет, успях да засека 26 представления, от които само 4 в Ямбол (и то в детски градини). Според повсеместната практика, в самия град Ямбол, мюзикълът е игран минимум 20 пъти на голяма сцена, отделно по празници, Нощ на театрите и т.н. Тоест – общо, поне 50 представления.
Така и не открих кога е била премиерата. Според първото засечено представление – то е в Несебър на 23.03.2013, логичното време за премиерата е или Септември, или Октомври 2012-та. В програмите за Януари и Февруари 2013-та – не фигурира.
Така или иначе, четири години този спектакъл обикаля сцените.
Последните две представления са от тези дни - на 21.11.2016 в Рудник и Сарафово - Бургас.
Молбата ми към Вас, г-жо Михайлова е: да изискате от ръководството на ДТ Ямбол да Ви бъде предоставен диск със запис на целия мюзикъл. Записването на всяко поставено произведение е задължително (поне за архива) на всеки театър. Ако откажат (под предлог, че няма такъв запис, макар, че рекламният им видеоклип е монтаж-извадка именно от него), то да предоставят текста на творбата (за предпочитане използван и с ремарки) при поставянето й. Абсурдно е да нямат и текст. Тогава, какво са репетирали и поставили?!
Това ще ми помогне поне да разбера каква част от творбата ми е използвана за да потърся правата си.
Мюзикълът ми е регистриран в Театъраутор и в Музикаутор преди повече от 10 години.

С уважение: Юлиян Слабаков
22.11.2016, София
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки