В Братислава постлаха чипровски килими


В Братислава постлаха чипровски килими
05 Октомври 2017, Четвъртък


Процъфтяло през Възраждането и съществуващо и до днес, тяхното изработване е феномен в българските народни художествени занаяти

Автор: Десант

В началото на седмицата в Българския културен институт в Братислава официално бе открита изложбата на чипровски килими от фонда на Етнографския музей в Берковица.

Събитието е част от културната програма за популяризиране на предстоящото председателство на България на ЕС през 2018 г.

Съществен дял от българското национално наследство са прочутите у нас и в чужбина ръчнотъкани чипровски килими и гоблени. Те са феномен в българските народни художествени занаяти, процъфтял през Възраждането, съществуващ и до днес.

Развитието на орнаменталната декорация и цветовото богатство са обусловени от българския национален бит, обичаи, традиции и празници.

Първите сведения за производството на килими в Чипровци датират от началото на XVII век. През 2014 г. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, на сесия проведена в Париж, вписа "Традицията на производство на чипровски килими" в Световната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство.

По този начин организацията даде достойна заслужена оценка и признание на чипровските килими, давайки надежда за ново възраждане на килимарството в Чипровци, Берковица и региона.

Изложбата ще остане в Братислава до 3 ноември. 


Афишът за изложбата в Братислава

Българският културен институт (БКИ) в Братислава съществува от 1971 г. От 1 януари 1993 г., след като Словакия придоби статут на самостоятелна държава,  той играе важна роля за културната политика на България.

БКИ разполага с изложбена зала, където освен различни експозиции, се представят книги и се организират концерти, срещи и конференции. 


В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки