Местната власт в Русе се дистанцира от протеста на хората за чист въздух


Местната власт в Русе се дистанцира от протеста на хората за чист въздух
Снимка: Фейсбук
28 Септември 2017, Четвъртък


За общинското ръководство хората в дунавския град съществуват ли или просто са един досаден проблем, възмущават се русенци в социалните мрежи

Автор: Силвия Горанова

„Вместо да мислите за Северна Корея, вижте какво става в Русе! Нищо че българският град го няма в надписите по CNN. Пита се - за общинското ръководство хората съществуват ли, или просто са един досаден проблем?“ - пишат русенци в социалните мрежи от вчера.

Повод за възмущението им е, че на поредния протест срещу обгазяването на дунавския град от 27 септември, не бе забелязан нито един представител на местната власт. Кмет, общински чиновници и местни парламентаристи решиха да се дистанцират от справедливите искания на гражданите да дишат чист въздух.

Всъщност вчера се навършиха точно 30 години от първата екодемонстрация в България. Русенци отбелязаха годишнината с мирно шествие, с което отново напомниха, че проблемът още чака своето решение.


В храм „Св. Троица“ бе отслужена заупокойна молитва в памет на хората, участвали в демонстрацията през 1987 г., които вече не са между живите. След което хората се събраха пред Паметника на свободата, за да кажат за пореден път: „Искаме чист въздух за себе си и за децата си“.

Пред Съдебната палата има подписка, която вече е подкрепена от над 650 души. Същевременно и в интернет има петиция, където пък подписите са над 1300. 

Двете подписки ще бъдат предоставени на екоинспекцията в Русе и, ако не бъдат взети мерки, протестиращите отново ще поискат оставката на директора на РИОСВ.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов посети Русе през лятото и се срещна с представители на „Монтюпе“ – заводът, сочен за основен замърсител. Заедно набелязаха мерки за ограничаване на вредните емисии. Министърът обеща да дойде в Русе отново през есента, за да провери дали мерките се спазват. 


В категории: Новини , Общини , Коментари , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки