Единственият Екомузей с аквариум в страната стана днес на три години


Единственият Екомузей с аквариум в страната стана днес на три години
28 Септември 2017, Четвъртък


В русенската културна институция е изложена и единствената в света най-цялостно запазена долна челюст на мамут Mammuthus rumanus

Автор: Силвия Горанова

Русенският Екомузей с аквариум празнува днес своята 3-годишнина. За първи път той отвори врати на 28 септември 2014 г. Това е единственият музей в страната, който представя екологичните проблеми, свързани с опазване на биологичното разнообразие и човека.

Разположен на площ от 2 400 кв. м., музейният обект представя многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав, както и съжителството на човека с природата.



Музеят е разположен на четири нива, на които може да се види най-богатата колекция от хоботни бозайници, както и диорами, представящи различни животински видове в реална среда.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от река Дунав и вливащите се в него реки. Специално внимание в експозицията е отделено на праисторическите животни.

Представен е макет на космат мамут (Mammuthus primigenius) в реални размери. Изложена е и единствената в света най-цялостно запазена долна челюст от друг вид мамут Mammuthus rumanus.

За първите три години от съществуването си през „Екомузей. Аквариум“ е приел повече от 74 000 човека.

Наред с постоянните експозиции, Екомузеят показва множество гостуващи изложби, инсталации и проекти, свързани с опазването на растителните и животински видове. Най-новият музеен обект в Русе е търсено място за провеждане на обучения, лекции, дискусии, представяния на книги, ателиета и детски занимания.

Традиционно всяка година за най-малките посетители на музея се правят работилници за изработване на мартеници, мамути или птици от филц, организират се великденски забавления. Разпознаваеми и очаквани от аудиторията са Международният ден на лешояда, Международната нощ на прилепите, Европейският ден на птиците.

Отдел „Природа“ си партнира успешно с голям брой природозащитни организации, сред които Българското дружество за защита на птиците, WWF-България, Българска фондация Биоразнообразие, СНЦ Зелени Балкани. 



Екомузеят е създаден по проект „Развитие на културно-исторически атракции в градски туристически ансамбъл“ на Община Русе, финансиран по ОП „Регионално развитие“.


В категории: Новини , Духовни средища , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки