Дядото на автора на странджанския химн "Ясен месец" подслонявал в дома си Васил Левски


Дядото на автора на странджанския химн "Ясен месец" подслонявал в дома си Васил Левски
27 Септември 2017, Сряда


Пълният текст на безсмъртния въстанически марш излиза в песнопойката на войводата Яни Попов „Странджански жалби“

Автор: Атанас Коев

На 21 септември се навършиха 139 години от рождението на видния наш революционер, изявен деец на ВМОРО и закрилник на тракийските българи Яни Попов. Той е една от колоритните и бележити личности на национално-освободителното движение в Одринска Тракия. Автор е на въстаническия марш „Ясен месец“, станал много популярен в Странджанския край по време на Преображенското въстание през 1903 г.

Яни Попов е роден на 28 септември 1878 г. в село Карахадър, Лозенградско (Източна Тракия) в родолюбиво и патриотично българско семейство. Още от малък той се отличава от останалите като будно и ученолюбиво дете. От дядо си Яни Бъчваров научава за гостуването на Апостола на свободата Васил Левски в техния дом, както и за създадения от него революционен комитет в селото.



Яни Попов е брат на големия революционер, просветител и обществен деец Димитър Попниколов. Заедно с него той се включва в национално-освободителните борби на тракийските българи в края на ХІХ век. Тогава става и член на ВМОРО, като е привлечен в организацията лично от войводата Лазар Маджаров.

Яни се включва дейно в подготовката на бъдещото въстание, но през 1901 г. е подгонен от турските власти във връзка с т. нар. Керимидчиоглу афера и е принуден да бяга в България. Установява се в Бургас, където с помощта на други бегълци от Източна Тракия започва работа като кантонер по ж.п. линията Бургас-Поморие.

Две години по-късно Попов се завръща по родните места заедно с агитационната чета на Лазар Маджаров, която трябва да подготви предстоящия бунт. Тогава започва и активната му дейност като комита. Той обикаля неуморно селата в Лозенградско, изгражда революционни комитети и създава т.нар. „смъртни дружини“.

Яни Попов е делегат на историческия конгрес в местността „Петрова нива“, където се взема решението за обявяването на въстание в Одринско на Петровден 1903 г. На т.нар. Странджанско Оборище тракийският бунтар е определен за войвода на Лозенградския (полски) участък, като тук е и първото бойно кръщение на неговата чета.

През последния ден на форума на революционерите от Одринска Тракия турски аскер доближава секретните постове и четите на Яни Попов и Дико Джелебов отблъскват противниците. Веднага след това дружината попада на засада, но с помощта на четата на Цоню Куртев турците са принудени да отстъпят.

Когато избухва Преображенското въстание, четата на Попов се включва в боевете с редовната турска войска и башибозука, като води редица сражения.

След погрома на бунта войводата остава верен на революционната идея и не престава да мисли за поробена Тракия. Той продължава да се вълнува от болките и страданията на поробените си събратя, останали извън пределите на Майка България.

След неуспешния край на въстанието видният тракиец се установява да живее в Ивайловград, недалеч от родния му край, с надеждата че някой ден Източна Тракия ще се освободи и ще може да се завърне в родното огнище.

Тук той полага големи грижи за приютяването и подслоняването на множеството тракийски бежанци, придошли в страната. Участва в създаването и изграждането на Тракийската организация, която да защитава интересите на бежанците от Одринска и Беломорска Тракия. През 1904 г. преображенецът е сред делегатите на провелия се във Варна Тракийски конгрес, а след това през 1928 г. се включва в първия събор в местността „Петрова нива“.

Дълги години след Преображенското въстание Яни Попов си спомня с умиление за хайдушките години, за другарите си по оръжие, за красотите на родния тракийски край, като всичко това възпява в песните, които пише. Старият поборник написва  две песнопойки – „Странджанска гусла“ и „Странджански жалби“.

Първото заглавие представлява сборник от хайдушки и революционни песни, записани от автора на местното наречие от Лозенграско, Малкотърновско и Бунархисарско. Във втория сборник с песни е поместен пълният текст на песента му „Ясен месец“, с която той получава голяма известност, тъй като тя се превръща в боен марш и химн на въстаниците от Странджанския край по време на Преображенскто въстание през 1903 г.

Видният тракийски революционер умира на 24 януари 1954 г., на 76-годишна възраст, с болката и тъгата по родния край, останал извън пределите на България.

Днес признателното поколение е издигнало паметник на войводата Яни Попов в Созопол, на който е изписан първият стих от популярната негова песен: „Ясен месец веч изгрява над зелената гора...“.


В категории: История , Добри Вести , Войни за освобождение , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки