Всеки втори медик у нас е бил обект на агресия


Всеки втори медик у нас е бил обект на агресия
25 Септември 2017, Понеделник


От Българския лекарски съюз предложиха нова мярка за борба с нападенията – „Черен списък” за пациенти, употребили насилие над медицински лица

Автор: Силвия Горанова

„За пет години има над 400 случая на насилие над медицински лица, които са завършили само с три ефективни присъди, а в 15 случая само с условна или друга присъда.“

Това каза омбудсманът Мая Манолова на кръгла маса „Мерки за превенция на агресията срещу медицински лица“, с която се постави началото на националната кампания „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание!“.

Инициативата се провежда под патронажа на националния обществен защитник и е организирана от Българския лекарски съюз (БЛС) за превенция на насилието над медицински лица у нас.

Манолова подчерта, че е приела без колебание да стане патрон на кампанията, защото като омбудсман, юрист и гражданин не приема насилието, винаги се е отнасяла с внимание към проблемите на здравеопазването и изпитва огромно уважение към лекарското съсловие и БЛС.

„За мен това не е нов проблем. През 2013 г. в качеството си на зам.-председател на 42-рия парламент бях автор и внесох заедно с други колеги предложения за промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат криминализирани посегателствата върху лекари и върху медицински лица по време на тяхната работа. Тези посегателства да бъдат приравнени като посегателствата срещу полицаи, срещу съдии, прокурори, срещу магистрати. Тогава отчетохме приемането на този законопроект, между другото с пълно единодушие, като огромен успах, защото по този начин смятахме, че даваме знак към обществото, че лекарите, медицинските лица имат зад гърба си институциите, че всички тези, които 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата се посвещават на здравето и проблемите на хората ще имат необходимата закрила, а всички които посягат върху тях ще получат справедливо наказание“, каза Манолова и допълни, че  законодателството не работи, правоприлагането не е ефективно и трябва да се търсят други решения.

Общественият посредник подчерта, че насилието над медици е проява преди всичко на засилващата се агресия в българското общество, която се дължи на липсата на справедливост и съпътстващото чувство за безнаказаност.

„Хората са свидетели на огромни неправди, които остават на практика без последствия и без наказание. Те са свидетели на престъпления, за които няма възмездие и оттам у тях остава усещането, че при лошо работеща правоохранителна система е по-лесно да търсят саморазправа и сами да се справят с неправдите, с несправедливостите, които виждат“, аргументира се Манолова.

Тя посочи, че хроничното недофинансиране в сферата на здравеопазването е другата причина за нарастващата агресия над медици у нас.

„Според данни на пациентски организации хората вече доплащат над 50 %, или близо 50% от лечението от джоба си. Това, според мен, е причина и за напрежението между пациенти и между лекари. Мога да си представя как се чувства един лекар, който трябва да обясни на пациента, че за да му бъде осигурено най-доброто лечение, най-добрите импланти, консумативи, или нещо друго, което е важно, е необходимо да си доплати. В същото време, това е на фона на мизерното заплащане, особено за някои специалисти, особено за средния медицински персонал, срещу което има 24-часови ангажименти, труд на няколко смени, поради недостигащи кадри", обобщи омбудсманът.

Като друга причина за агресията срещу медиците Манолова посочи и конфронтацията, която политиците насаждат в обществото.

„В близкото минало много честно сме били свидетели на това, как едни политици оправдават собствената си отговорност за лошото състояние на здравната ни система – с лекарите, с лекарските организации, с лечебните завадения. Подклаждането на недоверие и на противопоставяне и противоборство в системата на здравеопазването дава краткотраен положителен резултат за въпросните политици, но в дългосрочен план наистина е катастрофален за доверието в системата, за доверието между пациенти и лекари“, каза още омбудсманът.

Манолова призова цялото общество и политиците за повече толерантност, добронамереност и доверие в системата на здравеопазването между лекари и пациенти.

„Всеки има проблеми, всеки има неблагополучия, всеки може да сгреши, нека при най-малкият повод да не се хващаме за пистолетите, ако следваме този път, в крайна сметка няма да се налага да криминализираме всичко и всеки“, завърши Манолова.

На форума бяха изнесени данни, от които става ясно, че само за първите 6 месеца на т.г. случаите на посегателство над медицински лица у нас са 26, като за сравнение за цялата 2016 г. те са били 28, а за 2015 г. - 47.

Над 100 пък са регистрираните нападения само над екипи на спешната помощ за последните две години и половина. По информация на лечебните заведения в страната от 2013 г. досега случаите на насилие над медици са 70-80 средно годишно, а ефективните присъди за същия период са едва 3, като условните, пробацията и глобата са общо 15.

Сред 1400 анкетирани медицински лица, всеки втори е заявил, че е бил обект на агресия. На този фон  - 91.2% от медицинските специалисти у нас не подават жалби в полицията и 96.3% не сигнализират прокуратурата. Проучване на БЛС отчита, че едва 5% от пациентите одобряват здравната система, а необходимостта от доплащане за здравни услуги е сред основните причини за недоволство на пациентите.

Междувременно днес от лекарския съюз предложиха нова мярка за борба с нападенията – „Черен списък” за пациенти, проявили агресия към медик. „В момента на посещение на лечебно заведение – било в болнична или извънболнична помощ – светва една лампичка до името на пациента – просто внимавайте този пациент е изявил или е осъществил агресивен акт", обясни председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки