Как 18-годишната Женета намери спасение от Синдрома на лешникотрошачката


Как 18-годишната Женета намери спасение от Синдрома на лешникотрошачката
23 Септември 2017, Събота


Момичето бе оперирано в Бургас. Сложната интервенция се извършва за трети път в България

Автор: Десант

Успешна операция от редкия Синдром на лешникотрошачката бе извършена в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Интервенцията се прави за трети път в България и за първи път в извънстолично болнично заведение.

Сложната интервенция по освобождаване на лявата бъбречна вена, притисната между аортата и мезентериалната артерия до степен да не позволява правилното отичане на кръвта от бъбрека, е продължила 4 часа.

Под ръководството на известния съдов хирург проф. Тодор Захариев, участие в операцията са взели целият състав на Клиниката по съдова хирургия към университетска болница „Дева Мария“- началникът на клиниката доц. Борислав Денчев, д-р Галин Желев, д-р Тодор Драганов, д-р Георги Николов и д-р Елена Домусчиева, както и анестезиолозите д-р Николай Игнатов, който е началник на ОАИЛ към болницата и д-р Петър Митков.

Лекарите са успели да пришият наново притиснатата вена и да възстановят кръвоносния съд без да се налага поставяне на изкуствени материали. Контролният скенер, който е направен след прецизната хирургическа интервенция, показва, че проблемът е отстранен успешно.

18-годишната Женета Вангелова от Варна пристига в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас в търсене на лек за заболяване, което я следва цял живот. Допреди месец никой от десетките лекари, които е посетила, не успява да разбере какво точно ѝ има. Майка ѝ - Гинка Вангелова, лаборант във варненска болница, показва дебелите папки с епикризи, които бележат всеки нов престой в болница, всяко ново изследване и всяка нова надежда, че най-накрая проблемът е намерен.

До следващата хоспитализация. В последните месеци е имало случаи, в които осемнайсеттгодишната красавица е хоспитализирана по два пъти месечно.

Всичко започва, когато на двегодишна възраст Гинка Вангелова забелязва аномалия в лявата част на гръдния кош на малката Женета. Преглед при специалист я убеждава, че всичко е наред. Детето лежи за първи път в болница на три годинки. Периодично започват оплаквания за болки в ляво. На 11 години получава възпаление на левия крак, в което днес майката вижда симптом на редкия синдром.

За съжаление, консултациите с ортопед и съдов хирург не водят до никъде - според тях това е скъсан мускул. Изследването за тромби в кръвта е петкратно увеличено, но лекарите са категорични, че няма запушена вена.

Заради други изследвания, обаче, майката започва да се съмнява за диабет и получава потвърждение след глюкозотолерантен тест. Женета започва да прави периодично кризи, които са еднотипни - през нощта започва болка, която детето локализира около бъбрека, след около два часа болката слиза надолу в ляво.

Идва ред на посещенията при нефролози, които смятат, че това са стандартни бъбречни кризи. На ехографиите не се вижда никакво изменение, а обясненията на медиците са, че вероятно проблемите са следствие от диабета.

И все пак детски нефролог явно забелязва нещо, защото през 2015 г. Женета е изпратена на доплерово изследване на бъбреците. Становището е, че има проблем с бъбречен съд. Към този момент никой не успява да разпознае Синдрома на лешникотрошачката и да предприеме адекватни мерки.

Колкото по-голяма става Женета, толкова по-чести са кризите ѝ. Започват проблеми с яйчниците и на момичето е определено хормонално лечение. Днес майката разглежда всички здравословни проблеми на дъщеря си през годините като симптоми на недостатъчното кръвоснабдяване в лявата половина на тялото заради Синдрома на лешникотрошачката, а не като отделни болести.

Развръзката идва преди няколко седмици, когато Женета усеща, че ще получи криза. „Бях нощна смяна в болницата и накарах Жени да дойде при мен, за да не стои сама - спомня си майката. - След като кризата започна, слизахме три пъти до спешния кабинет. Даваха ѝ болкоуспокояващи, биха ѝ инжекции, сложиха ѝ системи.

Жени обаче не се повлия, започна да посинява около устата, загуби чувствителност в крайниците и припадна. Чак тогава ѝ назначиха скенер. Ако не беше припаднала, вероятно пак щяхме да изчакаме кризата да мине и да се приберем вкъщи.

След скенера чухме диагноза, която срещнахме за първи път - Синдром на лешникотрошачката. През целия живот на детето ми кръвоснабдяването не е било нормално и органите са страдали. Едва сега си обяснявам всички проблеми, които Женета имаше“ - споделя Ганка Вангелова.

Семейството започва проучване в интернет и вижда, че само преди няколко месеца в България е извършена първата операция от този род от проф. Тодор Захариев, началник на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Света Екатерина“. Добрата новина за тях е, че няма да се наложи да пътуват до София, а само до Бургас - професорът е методически ръководител на клиниката по съдова хирургия в университетска болница „Дева Мария“.

След срещата в Бургас, Женета е категорична, че ще се оперира. „Като родители бяхме много уплашени, но професорът спечели доверието на Жени и тя на петата минута беше готова с решението си. Болката, която преживяваше при всяка криза, беше ужасна и тя знаеше, че това не може да продължава“ спомня си Гинка Вангелова.

Семейството на Жени съветва всички, които имат хронични проблеми с неизяснен произход, да търсят причината и да не разчитат на решения на парче. „Когато се повтори едно и също нещо 2-3 пъти, трябва да се взимат мерки. Трябва да се търси причината, а не да се решава проблемът за момента. Трябва да има алгоритъм, който следи прегледите на болните. Не може един човек да посети 15 пъти спешен кабинет за едно и също нещо и да не се обърне внимание на това“ - категорична е Гинка Вангелова.


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки