Вижте какво може да забави развитието на болестта Алцхаймер


Вижте какво може да забави развитието на болестта Алцхаймер
21 Септември 2017, Четвъртък


Заболяването е най-честата причина за деменция

Автор: Десант

21 септември се отбелязва като Световен ден на болните от Алцхаймер. Той се чества ежегодно от 1994 г. по инициатива на Международната организация за борба с тази болест.

Заболяването е най-честата причина за деменция - тя обхваща около 70 процента от случаите. По последни данни, страдащите в света са 47 милиона. Според доклад на Световната здравна организация (СЗО) всяка година се регистрират 7,7 милиона нови случаи на деменция. Само в Европейския съюз 6,4 милиона живеят с тази диагноза.

В България няма точна статистика, но специалистите твърдят, че случаите са не по-малко от 100 000.

Болестта на Алцхаймер или старческа деменция е все по-разпространена в развитите страни и е сред първата петица на социално значимите заболявания. За първи път е описана през 1906 г. от немския психиатър Алоиз Алцхаймер.

Най-ранните симптоми са разстройство на паметта, нарушаване на работоспособността, дезориентиране във времето и пространството. Загубата на паметта постепенно прогресира, като на този етап у болните се забелязва нарушение на говора и способността за общуване. Много характерна е т. нар. логорея (невъздържано говорене, многословие), като в началото на заболяването са наблюдава деловитост и суетливост.

Най-често заболяването започва да се проявява между 40 и 60 години, но са описани редки случаи и в периода между 15 и 30 години. Затова още се разделя на младежка (до 30 години) и възрастна (развива се между 30 и 40 години).

По думите на доц. д-р Гео Нешев, лечението, ако изобщо може да се говори за такова, е симптоматично: седативно при възбуда, витаминотерапия, ако позволява състоянието – трудотерапия, предпазване от поява на рани от пролежаване ( т. нар. декубитус). Практикува се и въздействие с т. нар. геропротектори, от които най-ефикасни са корените на жен-шен, китайският лимонник, левзеята, елетеурококът и др.

Преди време изследователи от Калифорнийския университет в Санта Барбара установиха, че канелата може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Това откритие се базира на съдържащите се в ароматната подправка съединения епикатехин и цинамалдехид, които са в състояние да спрат необратимите процеси в организма, които предизвикват промени в мозъка.



По мнението на лекарите, възрастните, които си поставят цел в живота, са по-защитени срещу старческото слабоумие. Това може да бъде прекарване на повече време със семейството, помощ при отглеждането на внуците, различни хобита, участие в благотворителни организации, усвояване на нови умения с музика, отглеждане на домашен любимец и пр. Живеещите с цел и смисъл в живота изпитват много по-малко негативни емоции и по правило не изпадат в дълбоки депресии.

Според Световната здравна организация (СЗО), че трябва да се увеличат усилията в посока на по-ранно откриване на деменцията и осигуряване на интегрирани здравни и социални грижи, разработване на национални стратегии, планове и програми в областта на деменциите.

През този месец ​се провежда кампания под надслова "Не забравяйте за мен", която има за цел да подчертае значението на ранното откриване и диагностицирането на деменцията.

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” разпространи кои са десетте

предупредителни симптома на деменцията

1.Загуба на памет
2.Трудности при изпълнение на обичайните задачи
3.Проблеми с говора и изразяването
4.Дезориентация за време и място
5.Неправилна оценка или намалена възможност за оценка 
6.Проблеми с проследяване на информацията и нещата
7.Поставяне на предмети на неподходящи и неправилни места
8.Промени в настроението и поведението
9.Затруднено виждане на изображения и ориентация в пространството
10.Оттегляне от работа и от социална активност.


В категории: Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки