РЕТРО: На баня в Казанлък преди близо 90 години


РЕТРО: На баня в Казанлък преди близо 90 години
21 Септември 2017, Четвъртък


Вижте какво имало в мъжкото и женското й отделения

Автор: Диана Славчева

Най-ценната придобивка на Казанлък в края на 20-те години на миналия век е новата модерна баня. Подробности за това какво е предлага тя научаваме от стотния брой на вестник „Казанлъшка искра“ от септември 1928 г.

„Това не е обикновен модерен хамам, а една постройка с всички удобства и приспособления, каквито изискват нуждите на новия ни град“ - изтъква старата газета.

Както информират пожълтелите й страници, най-напред се влизало в парната (потилната), „гдето за 1-2 минути сте готови, за да се изтрие кирът ви от теляка или близкия ви, като имате във всяко отделение по 10 курни (корито под чешма в баня, до което се сяда и от което се гребе вода за къпане, б.а.)  и 3 душа“.

Освен това, в мъжкото отделение допълнително имало и басейн – плавалня, както го наричали тогава, „гдето евентуално може младежите, особено спортисти и ученици, да се обучават в плаване групово или поединично“.

В женското отделение, вместо плавалня имало вани.

Вестникът уточнява изрично, че цените за къпане са „извънредно“ ниски и затова баните се посещавали масово.

Обаче се обръща внимание, че задното стъпало в долната част на басейна в мъжкото отделение трябвало да се закръгли, защото там повече се играело и плувало и лесно можело някой да се удари.

Иначе навсякъде било „хубаво и чисто“. Всичко било „от мозайка, цимент, бетон и неръждясващ метал“ - уточнява още „Казанлъшка искра“.

Авторът на дописката – някой си М. С., обобщава, че собствениците Л. Станев и Ив. Яламов „са дали всичко, за да наредят една модерна баня на града и желателно е хигиеническият съвет да я разгледа, пречени това и направи своето заключение“.


В категории: Репортажи , История , Бит и култура , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки