Подновяват археологическите разкопки на крепостта "Туида"


Подновяват археологическите разкопки на крепостта "Туида"
Снимка: sliveninfo.com
Ключови думи: Туида, Сливен, разкопки
18 Септември 2017, Понеделник


Целта на проучването е да се доразкрие една монументална административна сграда във вътрешността на укреплението с обществен характер и интересен план

Автор: Десант

Днес се подновяват археологическите разкопки в крепостта "Туида" край Сливен. Целта на проучването е да се доразкрие административната сграда на крепостта и тя да бъде изцяло експонирана в бъдеще“. Това съобщи директорът на РИМ-Сливен Николай Сираков.

„Туида“ е най-значителния археологически паметник в покрайнините на Града на стоте войводи, който води началото си от епохата на късната античност. Намира се в местността Хисарлъка, непосредствено до кв. „Ново село”.

Античното селище има вековна история (от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е.). Първоначално то е било населявано от тракийски племена, а по-късно из улиците му се разхождат антични римляни и средновековни българи. От тук се открива великолепна гледка към величествените „Сини камъни“.

Укреплението е имало много важна роля за отбраната на римската, по-късно на византийската, а след това и на средновековната българска държава.

На този етап крепостта е разкрита, проучена и консервирана на много малък процент и целите на археолозите са ежегодно да работят до пълното разкриване на обекта.

Първите археологически разкопки са извършени от Елена Бацова през 60-те и началото на 70-те години на миналият век. Изследователката разчиства малка част от крепостната стена и останки от две монументални сгради. Тя установява, че паметникът е многослоев и разграничава два културни пласта – късноантичен и средновековен. На западния стръмен склон на хълма Бацова разкрива части от засводен тунел – таен изход, който води до река Новоселска.

Широкомащабните разкопки на хълма започват през 1982 г. и продължават десетилетие след това. Целите на научния екип, ръководещ проучванията, са насочени към изучаване на крепостната система. Крепостните зидове са почти изцяло разкопани, открита и проучена частично е монументална постройка във вътрешността на укреплението с обществен характер и интересен план.

Именно от тази сграда продължават от 18 септември работа археолозите.

„Предстоящите проучвания ще допринесат за популяризирането на обекта ни и на Сливен като дестинация. Ще настояваме и ще работим в посока на това те да са системни и ежегодно да се изучават нови терени във вътрешността, до цялостното разкриване на Късноантична и средновековна крепост Туида“, каза Мая Иванова ръководител на Крепост "Туида".

Любителите на историята и посетителите на Сливен могат да видят всички находки от древна Туида в уредена експозиция в Регионален исторически музей – Сливен.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки