Само на 22 септември: Вадят от трезора на БНБ голямото огърлие на цар Фердинанд


Само на 22 септември: Вадят от трезора на БНБ голямото огърлие на цар Фердинанд
18 Септември 2017, Понеделник


Учители по история ще сблъскат гледни точки за Независимостта. Дебатът е организиран от Националния военноисторически музей. Вижте какво още са приготвили от НВИМ за честванията на 22 септември

Автор: Силвия Горанова

Дебат между учители по история и общественици, свързан с измеренията на независимостта и специален показ на най-високото отличие на Царство България – така  Националният военноисторически музей ще отбележи 109-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

Дебатът е предвиден за 21 септември (четвъртък) и ще започне от 18.00 часа. Темата е „От Н(н)езависимостта по-важно няма!?“ Входът е свободен. Мястото на събитието е конферентната зала на музея.

Позициите „За“ и „Против“ ще бъдат защитени от два отбора с по трима участници. Сред поканените участници ще има двама учители по история от елитни столични училища, които ще сблъскат мнение по въпроса както в исторически аспект, така и в чисто човешки план. 

На 22 септември (петък) НВИМ ще работи с вход на половин цена за външната и хронологичната си експозиция, а посетителите ще имат уникалната възможност да видят, експонирано само за този ден, голямото огърлие на най-високото отличие на Царство България – орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“.

Учреден от Цар Фердинанд по повод първата годишнина от обявяване на Независимостта на България, орденът символизира суверенитета на страната и авторитета на монарха, който е негов Велик магистър и единствен носител на голямото огърлие.

Орденът се съхранява  в трезора на БНБ и се излага пред публика при изключителни случаи. 

По повод празника филиалите на НВИМ – Военноморският музей и Парк-музей „Владислав Варненчик” във Варна и Музеят на авиацията в Крумово, ще работят с намалени цени на билетите на 22 септември.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки