Тракийци от Хасково пратиха дар на наследниците на някогашните цариградски българи


17 Септември 2017, Неделя


Те изпратиха на българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул ръчно изтъкана черга, месали, кърпи и различни други изделия на народните художествени занаяти

Автор: Десант

Хасковското читалище “Тракия” и Тракийското дружество “Георги Сапунаров” подготвиха камерна етнографска експозиция, която изпратиха на Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Истанбул, съобщи haskovo.info.

Всички събрани вещи са дарения от тракийци – ръчно изтъкана черга, месали и кърпи, плетива, бродерия, дърворезба, керамика и други изделия на народните художествени занаяти. Двете детски народни носии, поставени върху манекени, са ушити от потомката на бежанци от Одринска Тракия Стоянка Демирева.

"Идеята ни е да зарадваме деца и възрастни – пазители на българския дух, да спомогнем за съхраняване на българската национална идентичност", споделя председателят на дружеството Кирил Сарджев.

Досега хасковските тракийци са осъществили три дарителски акции в полза на училището в Истанбул, създадено със съдействието на Генералното консулство на Република България. То е посещавано и от възрастни наши сънародници, наследници на някогашните цариградски българи.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки