Правнук на войводата Георги Кондолов гостува в кърджалийското село Аврен


Правнук на войводата Георги Кондолов гостува в кърджалийското село Аврен
15 Септември 2017, Петък


Преди години той посадил чинар в двора на новата църква в населеното място

Автор: Десант

По случай осемдесетгодишния си юбилей и за да се поклони пред паметта на жертвите – жени и деца през 1913 г., в кърджалийското село Аврен пристигна Желязко Николов Желязков, правнук на героично загиналия през 1903 г. в Илинденско-Преображенското въстание тракийски войвода Георги Кондолов, предаде 24rodopi.com.

От името на своя род, той положи свежи цветя на паметника на загиналите в центъра на населеното място. Придружаван от представителите на Тракийското дружество ,,Д. Маджаров", чиито член е, Желязков разгледа селото от близката височина, откъдето се вижда и лобното място на избитите тракийци от с. Манастир, Западна Тракия, в местността Мъгленик 

Той посети и построената от тракийци стара църква, както и новия храм, където при откриването му преди години, посадил чинар в църковния двор.

Гостът, който е роден в село Велика, Източна Тракия и днес живее във Варна,  разказа на тракийци и местните жители за живота на целия си род, като на първо място бяха спомените му от това, което се знае за славния си родственик - войводата Георги Кондолов, член на боевото ръководно тяло на Илинденско-Преображенското въстание. 

Село Аврен е завзето от български войски в началото на Балканската война през есента на 1912 г., но през следващото лято отново попада под османски контрол. През 1913 г., когато е извършено известното разорение на тракийските българи, описано от акад. Любомир Милетич, башибозук избива много от местните християни.

Населеното място влиза в границите на България след края на Междусъюзническата война.


В категории: Новини , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки