„Хората на Странджа" влизат в Иконната зала на бургаския музей


„Хората на Странджа" влизат в Иконната зала на бургаския музей
Снимка: РИМ-Бургас
13 Септември 2017, Сряда


Фотодокументална изложба представя заснетото по време на експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово, Бръшлян

Автор: Десант

„Хората на Странджа" влизат в Иконната зала на Историческата експозиция към РИМ-Бургас. От 14 септември до края на месеца там ще бъде експонирана едноименната фотодокументална изложба, дело на специалистите от Исторически музей "Проф. Александър Фол" - Малко Търново.

Проектът е реализиран след проведени в периода  2012-2013 г. експедиции из странджанските села Звездец, Граматиково, Стоилово, Калово, Визица, Сливарово, Бръшлян, осъществени съвместно с Института по библиотекознание към БАН.

В рамките на тези проучвания са събрани архивни материали, проведени са анкети и заснемания на терен, имащи за цел да установят етнографската картина на тези селищата към настоящия момент. Проучени са традиционни обреди, навици, предания и т.н характерни за бита на местното  население.

Изложбата представя и съществуващите храмове и параклиси на територията на обходените населени места. Заснети са иконите, обследвана е архитектурата им, както и храмовите празници и обичаи.

20-те табла са допълнени с възрожденски икони и църковна утвар от фонда на музея в Бургас.


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки