"Осмото чудо" - всъщност кое е то


"Осмото чудо" - всъщност кое е то
Снимки: Десант
13 Септември 2017, Сряда


Вижте какви нови проекти подготвя Христо Ив. Димитров след успеха на едноименния спектакъл на Ансамбъл „Българе"

Автор: Десант

Една година след първото си представяне на бургаска сцена, „Осмото чудо“ отново омагьоса във вторник вечерта препълнения до краен предел Летен театър в морския град.



Мащабната продукция въвлича зрителите във вълнуващо пътешествие в света на неравноделните тактове, които превръщат българския фолклор в световен феномен.  Именно тези нечувани и невиждани нестандартни музикални размери, като характерният за ръченицата 7/8, са онова „осмо чудо“, което покорява сърцата на всеки, дочул българските ритми и народни песни.



Родопски, северняшки, шопски, добруджански и македонски картини оживяват на сцената в неравноделните размери на ситното Граовско, Копаницата, Елениното, Малешевското, танца Буенек и Чапраз хорото. И с цялата тази фолклорна палитра танцьорите и певците от „Българе“ рисуват на живо епизодите от филмирания на екран покъртителен разговор между пътуващите през зимата на 1920 г. в „Ориент експрес“ голям приятел на България -  кореспондентът на в. „Таймс" за Балканите Джеймс Баучер, и унгарският композитор Бела Барток, който по-късно ще включи  неравноделните размери и в своите творби и ще ги нарече „български тактове“.



„Именно на това съчетание между филм и сценичното му пресъздаване в танц и песен е тайната на успеха на мегаспектакъла „Осмото чудо“.



Ако филмът го нямаше, ние можеше много хубаво да играем и пеем, но едва ли щяхме да постигнем това въздействие върху зрителите“ - категоричен е създателят и продуцентът на трупата Христо Ив. Димитров.

Именитият ни хореограф вече работи и по нов проект – създаването на танцова формация „Революшън“, в която ще участват танцьори не само от България, но и от Русия, Румъния, Турция и Гърция, и която планира да изнесе през 2919 г. грандиозен световен шоу спектакъл.

Христо Ив. Димитров отрича това да стане „деветото чудо“. Но без съмнение реализацията и на новия творчески замисъл на неуморимия „Пазител на традициите“ отново ще пожъне зашеметяващи успехи и ще заслужи овациите на ценителите на фолклорното музикално богатство.




В категории: Добри Вести , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки