Във Варна ще правят музей като на Мадам Тюсо, но с фигури от... шоколад


Във Варна ще правят музей като на Мадам Тюсо, но с фигури от... шоколад
Снимката е илюстративна
11 Септември 2017, Понеделник


Първите осем римски силуета в реални човешки размери ще бъдат изработени в края на септември 

Автор: Десант

Музеят с восъчните фигури на мадам Тюсо е известен по цял свят. Във Варна обаче смятат да направят музей с... шоколадови реплики на известни личности.

Работилницата, където ще бъдат "произведени" те, ще е  водена от известния по света и у нас професионален кулинар Ради Стамболов, основател на сладкарската академия "Pastry аcademy". 


Ради Стамболов

Началото ще бъде поставено на 21 септември в Актовата зала на Професионалната гимназия по туризъм в морския град, където минимум 64 участници ще имат възможността да се обучат как да работят с шоколад. А майстор сладкаря ще им разкрие начините на обработка на продукта, неговото темпериране и изливане в различни форми.

Най-добре представилите се участници ще имат шанса да станат доброволци в изработването на първите "музейни" шоколадови фигури. Жителите и гостите на Варна ще могат да разгледат срещу символична цена осемте римски силуета в реални човешки размери, изработени изцяло от шоколад, месец след работилницата. Засега още не е уточнено къде ще бъдат показвани те.

Събраните средства ще са началната стъпка в създаването на единствения в Европа интерактивен Музей на шоколада, разкрива пред Moreto.net Галин Желязков, който е сред авторите на проекта, спечелил подкрепата на Варна като Европейска младежка столица.

В шоколадовия музей ще има ескейп стая, различни игри и забавления, свързани с яденето на много шоколад. Дори жетоните за отделните игри ще са направени от шоколад.

Почти всичко в него ще е изработено от какаовият продукт – стените, подът. Предвидено е вътре да има също шоколадов водопад, в който ще се излива един тон шоколад в минута. Ще има и стена, направена от бонбони. Тя ще представлява мозайка с лика на известна личност в България. „Решили сме на всеки три до шест месеца да се променя изцяло интериорът", разказа още за интересната идея Желязков.

По думите му, цялото количество шоколад ще бъде осигурено като дарение. За направата на уникалния за Европа музей ще бъдат използвани осем тона от сладката суровина. Осигуряването й също е свързано с доста интересна инициатива.

През октомври и ноември шеф Ради Стамболов ще работи върху създаването на най-голямата шоколадова елха в света, с която ще се опита да постави рекорд на Гинес. Тя ще бъде показана на летището в София. След като рекордът приключи обаче, шоколадът ще отпътува за Варна и бъдещия музей.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки