Наричали царица Елеонора "белият ангел с червения кръст"


Наричали царица Елеонора "белият ангел с червения кръст"
11 Септември 2017, Понеделник


На 12 септември се навършват 100 години от смъртта на покровителката на Български червен кръст и доброволка като милосърдна сестра по време на Балканската война

Автор: Силвия Горанова

На 12 септември, от 10,30 часа в двора на Боянската църква ще бъде отслужена панихида по повод 100-годишнината от смъртта на царица Елеонора.

В този ден Българският Червен кръст и литературното издателство „Факел“ ще отдадат заслужена почит на една личност, чийто ореол на добрина и милосърдие я е съпътствал винаги.

Царица Елеонора идва в България през 1908 г. като втора съпруга на княз Фердинанд и като личност, отличаваща се с високи и устойчиви добродетели.



Веднага бива провъзгласена от ръководството на Българския Червен кръст за негова покровителка, като преди това тя вече има популярност в Международния Червен кръст.

Освен ежедневните прояви на чиста човешка добрина, благотворителност, основаване на центрове за лечение на деца, Елеонора участва в Балканската война като милосърдна сестра.

Приносът на царица Елеонора към историята на Българския Червен кръст е безценен и изключително значим.

Преживяла ужаса на войната, царицата рухва и физически и психически след земетресението през 1913 г., което нанася огромни щети на Велико Търново и Горна Оряховица и взима човешки жертви.



Само за 20 секунди след три вертикални труса градовете са превърнати в развалини. Във Велико Търново са разрушени исторически църкви, сред които и „Свети 40 мъченици”, а катедралният храм „Рождество Богородично” е напълно унищожен.

Най-тежко пострадва сградата на Мъжката гимназия „Свети Кирил”, служила за лазарет, като под руините й остават десетки войници, ранени в Балканската война.

Според данни на застрахователното дружество „България” сградният фонд в Горна Оряховица е унищожен на 85%. Сред разрушените постройки са новият театър, казиното, хотел „Борис”, клонът на БНБ, читалище „Напредък”, сградите на захарната и керамичната фабрика, както и църквите „Света Троица”, „Свети Георги”, „Света Богородица” и „Свети Атанасий”.

В руини са основното училище и Девическата гимназия.

В Лясковец и Долна Оряховица пораженията върху сградите достигат 60%.

По щастливо стечение на обстоятелствата от този ден България има ново правителство, начело със Стоян Данев, което предприема необходимите действия за справяне с природната стихия.

Съпричастна с пострадалото население, само час след като научава за бедствието, царица Елеонора изпраща телеграми до водещите софийски издания с апел за събиране на средства в полза на пострадалите.

Същия следобед с малка свита Нейно Величество пристига на място да се запознае с последиците от злочестината.

В Търново царицата посещава гимназията „Свети Кирил”, вече наполовине срината. От прозорците й продължават да се веят „въжета“ от чаршафи, по които нещастните ранени се опитват да се спуснат до земята, но малцина оцеляват след падането си на твърдия терен.

Елеонора е потресена от срещата с осемгодишно момиченце, затрупано до кръста, но все още живо, което стиска в ръка кукла и с пресипнал глас и безумен поглед повтаря само: „Дай ми, дай ми!”

Царицата прави опит, хващайки го за раменете, да го изтегли от клопката, но притичалият отряд войници доста грубо я избутва с оправданието: „Извинете, госпожо, но това не е ваша работа!”

Елеонора посещава още Горна Оряховица и Лясковец, дарявайки лични средства за пострадалите.

На връщане към София, след разклона за Тетевен, тя се чувства зле, повръща, но не търси лекарска помощ, смятайки че случилото се с нея е временно неразположение.

Всъщност болестта й, започнала още от фронта при Чаталджа, напомня още няколко години за себе си и я отнася в гроба на 12 септември 1917  г., когато тя е само на 57 години.


В категории: Новини , История , Българските родове

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки