Черната скала – зловещата памет за масовите убийства, извършени от „народната власт”


Черната скала – зловещата памет за масовите убийства, извършени от „народната власт”
09 Септември 2017, Събота


Цветът на интелигенцията от Самоков и от съседните села – учители, лекари, адвокати, търговци, фермери, земевладелци, намира смъртта си в подножието на скалата. Без съд и присъда, малко след 9 септември 1944 г.

Автор: Севдалина Пенева

Една срамна и зловеща история от Самоковско крие комунистическият режим в продължение на 45 години. И след демокрацията сведенията за нея са откъслечни и се намират трудно. Става дума за Черната скала – лобното място на целия цвят на интелигенцията от Самоков и съседните села Бели Искър и Белчин.


Черната скала се намира в Рила, на около час път от Боровец по пътя за хижа Заврачица. Разстоянието от върха на скалата до каменистото й подножие е 135 метра – пропаст след отвесен скат

В мракобесните дни след преврата на 9 септември 1944 г. – дата, която за жалост и днес много българи почитат и наричат „освобождение”, на това място, без съд и присъда, в дълбоката пропаст са хвърляни учители, лекари, адвокати, търговци, фермери. На практика всички, които с труда си са се издигнали над гладните и оскотели лумпени, скрити зад общото понятие „онеправдан народ”.

Престъплението на тези зверски избити хора е едно – те са начетени, умни, способни, майстори в занаята, с който си вадят хляба, предприемчиви и най-вече – заможни. Грях, който за „народа” се оказва по-смъртен от умишленото отнемане на човешки живот, от обирането на мандри и от доносничеството, което се превръща в национален спорт след 9 септември.

И до ден днешен местните жители в района потръпват когато чуят за Черната скала. За тях това е тема, която не ги предразполага към разговор. Повечето от тях никога не стъпвали на това място, нямат и намерение да го сторят.

„Внушаваха ни от малки, че избитите са били криминални престъпници, но и самите ни родители не вярваха много на това, с което ни пълнеха главите. Какъв криминален престъпник може да е селският доктор или даскал. А предимно такива хора са били извеждани от домовете им посред нощ”, разказва собственик на бистро в курорта Боровец.

„Били са неудобни на новата власт или пък просто са предизвиквали завистта на своите съселяни. Чувал съм, че на Черната скала са намерили смъртта си стотици хора”, добавя мъжът.

През 70-те години на миналия век перверзен мозък обявява мястото за природна забележителност, сигурно, за да размие в историята зловещите факти. Скалата, от която иначе се открива гледка, секваща дъха, е обезопасена с метални парапети.

И действително, хиляди туристи оттогава идват на това място, за да се любуват на природата, без изобщо да имат представа, че стъпват по напоена с невинна кръв земя.

„Птица няма да чуете там, тишината е страшна. Има някаква черна енергия там, не случайно я наричат Черната скала. Не ви съветвам да ходите”, казва младо момиче от Самоков, което работи в Боровец. Спрели сме я с молба да ни упъти към скалата.


Пътят до скалата е сравнително равен

Отправната точка е бистро „Марица” в курорта. Следва преход по коларски път, около един час ходене пеша с умерено темпо. Посоката е към хижите „Марица” и „Заврачица”. Малко преди отклонението за самата скала има кът за отдих с пейки, беседка и места за палене на огън.

Следва стръмно спускане вляво от пътя, за да се излезе на двете площадки на скалата. На по-голямата има поставен черен метален кръст в памет на жертвите. Табелката с надписа обаче е унищожена.


Няма как човек пълноценно да се наслади на тази гледка, ако знае, че точно от това място в пропастта са хвърляни невинни хора, без съд и присъда

Трябва да минат повече от 45 години от масовите убийства на Черната скала, за да се появи за първи път истината за събитията там. Заслугата за това е на Георги Манов, журналист от Самоков, който по време на кървавата разправа е на 10 години, така че самият той има спомен от това време.

Преди няколко години той пише и издава книгата „Черната скала”, в която  разказва историята на хората, намерили смъртта си под Черната скала. Нещо повече – той описва и екзекуторите на невинните жертви.

„В тези години на юношеството и първата ми младост имах възможност да срещам, да гледам и слушам някои от „героите” на след деветосептемврийските кланета. Те бяха навъсени, мрачни мъже, неразговорливи. Без изключение – пияници. Под влиянието на алкохола буйстваха, ругаеха, биеха. И не рядко не без гордост разказваха „подвизите” си при изтезанията и убийствата на „гадовете”.

Още приживе почти до един ги настигна възмездието на провидението: умираха трагически, в мъки. Неколцина се самоубиха. Сякаш проклятие стигна и до потомството на някои от тях”
, пише авторът.



В хода на своето журналистическо разследване Георги Манов стига до заключението, че безследно изчезналите в есента на 1944 г. от Самоков и околните села са около 60-70 души. Той поименно достига до 50 души, които са изброени в книгата. На последните три страници е публикуван Списък на безследо изчезналите през есента на 1944 г. и пролетта на 1945 г. в Самоков и околията. Авторът отбелязва, че списъкът е непълен.

Георги Манов описва и първия помен в памет на жертвите – на 13 май 1990 г. Никога дотогава не е имало масово поклонение на Черната скала. Той описва хората, предвижващи се с автобуси, леки коли, каруци и пешком.

„Върху каменната гръд на Черната скала бе забетониран внушителен железен кръст в черно. С надпис върху табелата „В памет на избитите тук жертви на червения терор.”

Същата табела, която днес нечия нечиста съвест е изтръгнала от мястото й, за да продължава истината да тъне в мрак.

Непълният списък (няма как да е пълен, тъй като много от хората са извеждани от домовете си без писмена заповед, срещу тях е намало съд, липсвали са документи, доказващи вината им и нуждата да бъдат наказвани със смърт) на безследно изчезналите и убитите от комунистическите бригади хора от Самоковско, можете да намерите тук: http://www.omda.bg/page.php


В категории: Новини , Репортажи , Пътеводител , Нова история

16
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
16
Жоро
27.08.2023 15:18:37
0
0
Вечна памет на хората!
15
68-я
05.02.2022 18:56:01
0
0
Ала-бала... Време е да и сменят името на "Орловия поглед". Чудесен семеен маршрут.
14
Ивайло Найденов
13.03.2021 17:44:53
0
0
Пълни лъжи!!!!!!!!!!!! Измислена история от болен зловещ мозък!
13
Азсъм
25.02.2021 13:49:31
0
0
Смърт на комунягите
12
Български офицер - Фашист
06.08.2020 08:57:26
0
0
ВЪЗМЕЗДИЕТО ЧАКА ........ ! Само нови " ЛОВНИ РОТИ " и рязане на Червени БРП /к/ -БКП - БСП глави заедно с Червеното им котило - до 9-то Червено коляно....... !

БЕЗ МИЛОСТ ..............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
Обикновена Майна
25.09.2019 07:32:07
0
2
Това за ''негативната енергия'' са евтини измислици на прости хора.

Отидох до мястото (вече знаейки какво се е случило там) и се насладих на красотата на природата, която е очевидна и никакви преходни човешки трагедии не могат да й повлияят. И ще отида отново при първа възможност.
10
Krasimira Krasteva
06.11.2018 05:43:15
0
0
https://www.bing.com/search?q=directional+sound&qs=n&form=QBRE&sp=-1&pq=directional+sound&sc=8-17&sk=&cvid=16056BEE33B644168931123837BD9AED
9
Krasimira Krasteva
06.11.2018 05:42:44
0
0
>-------- Оригинално писмо --------
>От: Krasimira Krasteva krasimirark@abv.bg
>Относно: предумишлено убийство
>До: reklama@radio1.bg, reklama@bgradio.bg, radio@predavatel.com, njoy@njoy.bg, office@oberonmedia.bg, reklama@radio1rock.bg, reklama@city.bg, reklama@radioenergy.bg, office@radionova.bg, radiofocus@focus-news.net, Emil.Kirilov@bssmedia.bg, office@cem.bg, reklama@btvradiogroup.bg, powerrequest@radiofresh.bg, office@radioveronika.bg, reklama@radioreklama.bg, office@bssmedia.bg, maia@rn-tv.com, radio_vt@abv.bg, radio_pleven@mail.bg, start@investor.bg, radiodobrudja@dobrich.net, radiok2benovska@gmail.com, reklama@radiovega.bg, pr@oberonmedia.bg, info@classicfm.bg, radiov@abv.bg, news@radiobella.com
>Изпратено на: 01.11.2018 08:06

Мейлът не е спам. Ако се обадите ще отговоря. Това е поредното изтезание от българи. Незаконно следене и терор, докато жертвата стане безсилна и после могат да правят каквото си поискат с нея...Засега са успешни. Малтретират ме 5 години и лъжат, че аз ги тормозя. Щях да съм извън България...


---- Прикрепено писмо (предумишлено убийство) ----

Подател: Krasimira Krasteva <krasimirark@abv.bg>
До: novinite@ntv.bg
Относно: предумишлено убийство
Дата: 01.11.2018 06:32

Здравейте,


Смилена Татарска от Пиреос повече от 5 години ме следи по цялата земя и тероризира денонощно. Спеше, с който й падне, а от 5 години ме следи да ме унижават, че аз съм „курва“. Държат ме изолирана и тероризират денонощно. С лицето Мирена Йорданова са ми издействали сателитно следене, за да ме убият без да се разбере. МВР им помага. Заплашват ме 24/7 с лудница. С мен се гаврят безобразно и всички си мълчат. Засега успешно ме изкарват луда, а през това време ме гаврят. Целта им е да ме изтормозят и заключат в лудница или село, за да не се разбере как са ме малтретирали 5 години. Прикачила съм професионален профил, за да добиете бегла представа за мен до този момент.


http://www.advokatyordanova.com/

https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b

https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a Един от многото на Смилена, който ме мрази и заради нея ми слагат край на живота.

https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov Спала е и с него…Иска анален секс и ме тероризира с останалите.



С Уважение,
Красимира Кръстева
0876405074
8
Георги
22.02.2018 14:34:03
3
2
Вероятно почти всичко написано по-горе в общи линии е точно така. Но говори се под сурдинка, че в една бакалия в Долна баня в месеците преди 09.09.1944г. е зверски пребита и изнасилена жена, съпруга на нелегален комунист, която дошла в магазина да купи храна за своите деца. Тя не могла да преживее срама и се обесила.Като слязъл от планината мъжът и хвърлил от Черната скала виновния.Може би има нещо вярно, защото синът на бакалина, вече много възрастен, разказва различни версии за смъртта на своя баща-веднъж-че бил хвърлен от Ч. скала, втори път-че бил убит на Шипочкия баир и т.н. Няма ли друг възрастен човек от Долна баня, който да хвърли повече светлина върху този случай?
7
Георги
22.02.2018 14:33:35
4
3
Вероятно почти всичко написано по-горе в общи линии е точно така. Но говори се под сурдинка, че в една бакалия в Долна баня в месеците преди 09.09.1944г. е зверски пребита и изнасилена жена, съпруга на нелегален комунист, която дошла в магазина да купи храна за своите деца. Тя не могла да преживее срама и се обесила.Като слязъл от планината мъжът и хвърлил от Черната скала виновния.Може би има нещо вярно, защото синът на бакалина, вече много възрастен, разказва различни версии за смъртта на своя баща-веднъж-че бил хвърлен от Ч. скала, втори път-че бил убит на Шипочкия баир и т.н. Няма ли друг възрастен човек от Долна баня, който да хвърли повече светлина върху този случай?
6
Райна
07.10.2017 10:38:35
1
3
Мисля,че след 90та година имаше списък със 140 имена,данано пазя този брой на вестник Демокрация!
5
фифи
21.09.2017 06:15:48
14
14
Ами жертвите на синия терор?? Лакатнишките скали? Хвърлените в Дунава комунисти 1923 и 1925 година? Деветоюнския преврат? Кой кла народа си както турчин не го е клал?? 19-майския преврат на Кимон Георгиев 1934 г.? Същия Кимон Георгиев, който пое властта и на 9-ти септември 1944 г.!! И неговия роднина "човекът парламент", който властваше до неотдавна! Кой е виновен за всичко това? Ами българите естествено! Това което си направиш сам, никой не може да ти го направи! Тук няма комунисти, няма фашисти, сини или червени - има българи!! Бият се кой да води бащината дружина, после някой им бил виновен?!? Стани да седна!...
4
Киров
15.09.2017 19:02:24
10
16
Има няколко причини да се съмнявам, че това е "цвета на интелигенцията" и всички са "жертви на червения терор". Защо не дадете информация за тези хора с какво са се занимавали по време на деветоюнския преврат от 1923г. , белия терор от 1925г. , военния преврат от 1934г. и последвалия го едноличен царски режим и издевателствата към инакомислещите и антифашистите? Действате точно с методите на тези които обвинявате за убийствата! Престанете да разделяте народа! Членове на моето семейство са били преследвани от влст имащите преди и след 09,09,1944г. Аз от държавата си ли да се откажа? Мисля че е редно да се поклоним на всички жертви накуп и да спрем да ги делим, а така и ние да се делим!
3
Благовест Коларов
14.09.2017 09:00:07
10
5
Въпреки, че нямам близък роднина жертва на този терор (впрочем само Малчев от Долна Баня), от моите родители знам за убийствата на много свестни, достойни хора от Самоков и околността. Затова от няколко години ходя на панихидата в Девическият манастир или в друга църква в Самоков. Има съветници от Община Самоков на тези панихиди в памет на жертвите, но официално присъствие от кмет и заместници никога не е имало. Защо, след като е обявен този ден от Министерски съвет за официален ден на почит към невинно избитите? Обяснявам си го с факта, че ни управляват хора от БСП, наследница на виновницата за тези издевателства партия БКП и имат гузна съвест, което все пак е нещо. Но ако са се променили осъждат това минало, би трябвало да го покажат! Но ако не са? Правя аналогия с етническата противобългарска партия ДПС. Да сте видели техни хора пред паметника на Левски на 19 февруари? А се бият в гърдите, че милеят за България. Но това са хора от друг етнос от който сме били поробени 500г., и е по разбираемо от поведението на сегашните представители на БСП - чисти етнически българи.
2
Благовест Коларов
13.09.2017 06:27:40
12
6
Изминаха 70 години от злокобните убийства без съд и присъда на жители от Самоковска околия ! Да преклоним глави. Това са имената на някои от жертвите.
гр. Самоков
Александър Христов Манов търговец
Боян Стоянов Кабранджиев околийски управител
Васил Петров Чобанов народен представител
Владимир Врагов поручик
Георги Димитров Кроснев кръчмар
Георги Димитров Янев полицай
Георги Илиев Попов фурнаджия
Георги Наумов Коцев юрист
Григор Иванов Прибегайлов машинист
Инж.Димитър Христов Карастоянов самоковски кмет
Димитър Павлов Кокошков директор на държавната печатница
Димитър Василев Ненков търговец
Драгомил Георгиев Чевонски банков служител
Иван Михайлов Гамалов индустриалец
Иван Николов Делибашев търговец
Иван Петров Попангелов учител
Коста Христов Спасунин предприемач
Костадин Петров Коцев търговец
Любен Петров Попангелов чиновник
Никола Попбожилов генерал-лейтенант командващ ІІра армия
Петър Александров Кроснев кръчмар
Д-р Петър Велков Стаменов зъболекар
Петър Георгиев Чамурлийски индустриалец-фабрикант
Петър Димитров Радев полицай-пенсионер
Петър Иванов Галев полицай-пенсионер
Сотир Христов Ахтаподов търговец
Стоян Минев Балабанов полицай-пенсионер
Спас Илиев Кюлумов търговец
Харалампи Гигов Добичев търговец
Христо Стоименов Николов чиновник
полк.Христо Зашкев Тумбин началник на РО 2
Янаки Христо Манов търговец
село Бели Искър
Андон Петров Костов земеделски стопанин
Андон Христов Богоин земеделски стопанин
Атанас Иванов Ружин кмет на с.Бели Искър
Атанас Лазаров Заркин земеделски стопанин
Атанас Тонев Костов царски ловен надзирател
Илия Петров Костов земеделски стопанин
Йосиф Димитров Костов търговец
Костадин Начов Маджарски предприемач
Мите Тонев Костов земеделски стопанин
Никола Стоименов Виденов земеделски стопанин
село Белчин
Асен Георгиев Пилищаров полицай
Димитър Георгиев Пилищаров земеделски стопанин
Илия Тонев Каймаканов земеделски стопанин
Спас Благоев Мутафчийски земеделски стопанин
Спас Лазев Мутафчийски земеделски стопанин
Станко Христов Попов учител
Стоимен Петров Машов земеделски стопанин
Христо Стоянов Бучов земеделски стопанин
град Долна Баня
Ангел Митев Зашов свещеник
Борис Калайджиев банков чиновник
Георги Даскалов фабрикант
Георги Тимчев Георгиев училищен директор
Георги Христов Малчев бръснач
Кирил Георгиев Стрински търговец
Крум Черешаров търговец
Недялков Чакъров юрист, долнобански кмет
Никола Христов Джамбазов земеделски стопанин
Никола Тошкин работник
Тодор Даскалов фабрикант
село Драгушиново
Любен Иванов Москов
село Рельово
Пене Мишев земеделски стопанин
Стоян Георгиев Бандров земеделски стопанин
Христо Георгиев Рътаров кмет
село Мала църква
Никола Мадански кмет на селото
ПОКЛОН !
Възпоменанието е подкрепено от Реформаторски Блок-Самоков
1
ХЕМИ
09.09.2017 14:53:06
5
3
ЯВНО - БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ,
РЕДОВНО Е ПРЕДСТАВЯНА ЗА "ГАД" -
КАТО СЕ ВЗЕМЕ ОТ ВРЕМЕТО НА САМУИЛА,
ТА ДО НАШИ ДНИ.
И -
ЕТО ЗАЩО -
НА-ВИ СРЕДЕН ПРЪСТ ВМЕСТО ЧОВЕШКИ ПЕНСИИ!?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки