В село край Несебър живеят стотици костенурки


В село край Несебър живеят стотици костенурки
09 Септември 2017, Събота


Два от видовете – шипобедрената (Testudo graeca) и шипоопашатата (Testudo hermanni), са заплашени от изчезване

Автор: Десант

На 12 септември Центърът за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки празнува 10 години от основаването си. Той е създаден от фондация „Геа Челониа“ и се намира в село Баня, община Несебър.

Подобни центрове съществуват отдавна по света. В България той е единствената институция, посветена на сухоземните костенурки.



Костенурките са сред малкото живи наши съвременници, които са видели динозаврите да идват и да си отиват. Те са уникални в живия свят на нашата планета, не само поради начина,¬¬ по който са еволюирали и специфичното си устройство, но и със своята биология и екология.

Специфични са и проблемите и факторите свързани с тяхното глобално оцеляване. Още преди 25-30 г. възникват организации, отдадени изключително на идеята за опазване на костенурките, а с тях и спасителни и консервационни центрове занимаващи се с решаване на техните  проблеми.

Сега такива организации и центрове има в редица страни по света, като изключително голямо значение имат тези, работещи в страни, където видове костенурки все още се срещат в естествената им среда. България е една от тези страни. На нейната територия се срещат четири от общо пет вида костенурки, населяващи територията на Европа.

Двата вида сухоземни костенурки - шипобедрената (Testudo graeca) и шипоопашатата (Testudo hermanni) са с висока консервационна значимост и степен на заплаха. Тези видове са световно застрашени и са приоритет за опазване от българския закон за биологичното разнообразие и редица международни конвенции.



Улавянето, притежаването и търговията с костенурки е забранено и наказуемо.

Задълбочаващите се проблеми със загубата на хабитати и унищожаването на популациите на сухоземните костенурки в България и необходимостта от разширяване и популяризиране на дейностите по опазването им, породиха необходимост от създаването на специализирана организация, която да работи по опазването на тези глобално застрашени от изчезване животни и техните хабитати.

Фондация Геа Челониа е създадена през 2007 г. и е единствената неправителствена организация в България, специализирана в изследване и опазване на двата вида сухоземните костенурки. Зад идеята стои Иво Иванчев, чиято детска мечта – да спасява, лекува и връща пострадали костенурки в естествена среда, става мисия в живота. 

Днес, десет години по-късно, Центърът за костенурки има зад гърба си стотици излекувани и върнати в природата костенурки.

Ежегодно той дава помощ и втори шанс за пълноценен свободен живот на около 200 костенурки; излюпват се над 150 костенурки от двата вида; освобождават се в подходящи за тях райони в природата над 250 млади и излекувани костенурки; организират се разнообразни образователни и информационни дейности.

Посетителите на Центъра могат да наблюдават различни по възраст костенурки от двата вида – от новоизлюпени до достигнали 70-годишна възраст. В момента са настанени над 86 костенурки за лечение, рехабилитация, временно отглеждане и размножаване.




В категории: Новини , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки