Камбаните на България - „Между Бога и хората"


Камбаните на България - „Между Бога и хората"
Камбаните в храм "Св. Богородица" в Габрово
08 Септември 2017, Петък


От години учени от БАН събират данни за камбанното ни наследство. Вижте подробности

Автор: Диана Славчева

„Между Бога и хората“ – така е озаглавена фотоизложбата на уникални камбани от цяла България, която може да се разгледа в Морското казино в Бургас в рамките на провежданата там международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство”. 

Атрактивната експозиция всъщност представя резултатите от един проект за дигитализация и паспортизация на българските камбани и е изготвена от екип на Институт по математика и информатика към Българска академия на науките по проекта „Бел“.

Експертите са изследвали десетки камбани на църкви, манастири, музеи, часовникови кули и др. и са изготвили техни паспорти с основните им  характеристики: видове, форми, геометрични размери, декоративно оформление, тегло, материал и особености на звука.



Проучен е и произходът, производството и собственикът на камбаната. Направена е оценка на нейното състояние, на художествените й и културни ценности, както и на историческата й стойност.

Освен това са измерени виброакустичните характеристики на звука на камбаните и е направен анализ на честотният му спектър в момента на удара, както и диаграма на звукозатихването. С помощта на съвременни технологии е създаден мултимедиен фонд, съдържащ аудио- и видеоархив на всяка отделна камбана по време на нейното биене.


Камбана в столичния храм "Света София"

По думите на доц. Галина Богданова от Институт по математика и информатика при БАН всяка камбана у нас си има персонален звук и собствена душа. При паспортирането на камбанното ни наследство изследователите са имали доста трудности с разрешаването на достъпа до камбанариите от страна на клира.

Камбанният звън, поради своята специфика, се записва доста трудно и по особен начин. Сложна техника се е наложило да се използва и в случаите, когато камбаните са на трудно достъпни места или окачени на тесни или изгнили от времето дървени камбанарии. Но въпреки това проучванията в тази насока продължават и занапред. 


Детайл от камбана в патриаршеския храм "Св. Александър Невски" в София


В категории: Бит и култура , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки