Асен Йорданов – българинът, който учи американците да летят


Асен Йорданов – българинът, който учи американците да летят
02 Септември 2017, Събота


Навършиха се 121 години от рождението на бележития авиоконструктор, летец и изобретател

Автор: доц. д-р Петър Ненков

Асен Йорданов е роден на 2 септември 1896 г. в София. След завършване на средното си образование заминава за Франция през 1912 г., за учи в училището за авиатори на Луи Блерио в град Етамп.

През Балканските войни 1912-1913 г. служи в Първото аеропланно отделение на летището край Мустафа паша (днес Свиленград). След войната Асен Йорданов конструира първия български моторен самолет, който след тестовете на 15 август 1915 г. е записан като негово изобретение.

За първи път той въвежда допълнително крило, което стабилизира самолета при ъгли на полета над 45 градуса.

През Първата световна война 1915-1918г. Асен Йорданов служи като боен пилот на летището Белица и взема участие в 84 бойни полета. Награден е с офицерски орден “За храброст”- 4 степен.

След 1921 г. заминава с приятеля си от фронта Александър Стоянов за САЩ, за да вземат участие в конкурс за авиообиколка на света. Първата награда е един милион долара. Българското Военно министерство им отпуска 6000 долара за участието. Но конкурсът е отменен, поради липса на участници. Йорданов решава да остане в САЩ.

След няколко години става сътрудник на инженерните екипи на авиофирмите „Къртис-Райт”, „Локхийд”, „Дъглас”, „Пайпър”, „Боинг” и „Мак Доналд”.

Като инженер участва в разработката на инструкциите за пилотиране на известни самолети, като например “летящата крепост” Боинг Б-17, изтребителите Локхийд Р- 38 Лайтнинг и Къртис-Хоук-81, бомбардировачите Б-24 и Б-29, както и за транспортния самолет Дъглас DC-3.

Той е автор на много книги за дневно и нощно пилотиране, теоретична подготовка на пилотите, наземна поддръжка, радиоекипировка, метеориологични станции, които стават настолни книги за летците и хората от самолетната промишленост. В САЩ са продадени 750 000 екземпляри от книгите му. Те са преведени в много страни, включително и в Русия. Текстът в тях е придружен от илюстрации.

След Втората световна война престава да работи в сферата на авиацията и се насочва към нови области. През 50-те години на миналия век Асен Йорданов работи върху сигурността при автомобилите и е един от създателите на въздушната възглавница, а също и върху апарата "Джордафон" - предтеча на днешния телефонен секретар, който дава възможност няколко души едновременно да разговарят помежду си.

През 1929 г. Йорданов се жени за Алис Грант Патън, но се развеждат през 1942 г. През 1942 г. се жени за Даяна, която го изоставя през 1950 г. след финансовия му крах. През 1955 г. той се жени за трети път – за Люсил Ендрюс, която остава с него до края на живота му през 1967 г.

Умира в Уайт Плейнс, САЩ на 19 октомври 1967 г.

Той автор на книгата “Летенето и как то да се извърши”-отпечатана през 1932 г. и преиздадена през 1940 г. Тя запознава кандидат-летеца с основните понятия за летенето. Изяснени са техническите възможности на самолета във въздуха, най-важните правила за управление, приборите на таблото, проблемите при излитане, кацане и завиване и много други.

Книгата му “Вашите криле” е едно комплексно пособие за подготовката на пилоти и е може би най-прочутата книга на Асен Йорданов. Издадена е през 1936 г. и е преиздадена през 1939 и 1942 г. Отпечатани са повече от 250 000 екземпляра. Преведена е във Франция, Италия, СССР и Полша.

Книгата му “През облаците” е публикувана през 1938 г. и е преиздадена през 1939, 1940, 1941 и 1943 г. Преведена е в Япония, СССР, Италия и Уругвай. Това е едно пособие за полети при различни метеорологични условия и по прибори. Книгата му “Сигурност при летенето” е публикувана през 1941 г. и е преиздадена през 1943 г. Тя е предназначени за пилоти, които се готвят за професионалисти.

Книгата му “Човекът в сянката на самолетите” е издадена през 1942 г. Тя е предназначена за авиоинженерите и авиотехниците. Съдържа информация за конструкцията, експлоатацията и ремонтите на самолетите.

Книгата му “Мощност и полет”, издадена през 1944 г., също е предназначена за авиоинженерите и авиотехниците. В нея се разглеждат двигателите с вътрешно горене, техният контрол и ремонт.Книгата му “Уредите при полет” е издадена през 1947 г. Това е едно илюстровано пособие за работата с различните авиационни прибори по време на полет. Описват се тяхното производство, използване, поддържане в изправност и ремонт.

Книгата “Хора и криле” е една кратка илюстрована история на авиацията, издадена през 1942 г. от фирмата "Къртис Райт", с която Йорданов е свързан.

“Илюстрованият авиационен речник на Йорданов” е публикуван през 1942 г. и преиздаден през 1944 г. Речникът съдържа 2057 термина, към всеки от които има обяснителна илюстрация.

С това огромно книжно наследство в сферата на авиацията и приноса му за разработване на различни типове самолети в САЩ, Асен Йорданов става най-известният български авиоинженер в света. Няма да е пресилено, ако кажем, че той учи амерканските летци на науката за летене…


В категории: Новини , Войни за освобождение , Нова история , Българските родове

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
08.11.2018 16:26:37
0
0
08.11.2018.
А НЕГОВИТЕ КНИГИ; ТРУДОВЕТЕ НА АСЕН ЙОРДАНОВ ОТ САЩ;
НАВЯРНО!?! - НЯМА НИКОГА ДА ВИДИМ НА БЪЛГАРСКИ.
А, ТАКА СЕ НУЖДАЕХМЕ ОТ ТЯХ НА МЛАДИНИ.
ВСЪЩНОСТ,
ВСЕ ОЩЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ГОВОРИ - ЗА ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН КОЛОС!
КАКТО, МЕЖДУВПРОЧЕМ, И ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ.
ДАВИМ СЕ - ВСРЕД ГОСУДАРСТВЕНАЯ СЕЛЯНДУРЩИНА . . .
By Hemy
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки