Как да се възползваме от калолечението


Как да се възползваме от калолечението
30 Август 2017, Сряда


Вижте за какви заболявания помага то, както и лековитата луга

Автор: Десант

Лятото е към своя край, но все още може да се възползваме от последните топли дни, които ведно с природните дадености на Бургаския край могат да осигурят на почиващите спокойна и здравословна зима - изтъкват от Регионалната здравна инспекция в Бургас. От Дирекция „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ припомнят, че известните „Бургаски солници“ предлагат като природен лек луга, лечебна кал и все още много слънце.

Лугата е краен продукт от солодобива, при който морската вода след престой в изпарители и солници и кристализация на солта остава над солния пласт като гъста маслоподобна, без мирис, мътна течност. Тя съдържа всички елементи и микроелементи на морската вода - калий, натрий, калций, магнезий, желязо, мед, цинк, стронций и др.

Въздействието на лугата върху здравето на човека е комплексно - с термични, химични и механични фактори.

Термичният фактор има важно значение за лечебните резултати. Лугата има голям топлинен капацитет и малка топлопроводимост, поради което е добър физиологичен дразнител. Химичното действие пък се обуславя от преминаването през кожата на йони, водноразтворими вещества, соли и микроелементи. 

Калта представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в лиманно езеро. Тя се отличава със своята фина структура, висока пластичност, алкална реакция и миризма на сероводород.

Същността на калолечението се свежда до комплексното въздействие на всички фактори на лечебната кал, между които основна роля играят термичния, химичния и механичния фактор.

Лечебните фактори оказват специфично действие върху организма предимно по нервно-рефлекторен път, с отключване на интимни адаптивни реакции, при които най-важно участие имат ендокринните механизми и хипоталомо-хипофизно адренокортикални, хипофизо-тиреоидно, симпатико-адренална вериги.

Под въздействието на лечебните кални процедури настъпва значително активиране на метаболитните процеси.

Калолечението има доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и
стимулира метаболитните процеси в организма.

С най-голяма ефективност се ползва при заболявания на кожата – псориазис и псориатичен артрит, трофични кожни язви, склеродермия; заболявания на опорно-двигателния апарат – артрози, артрити, болест на Бехтерев, състояния след травми и фрактури; заболявания на женската полова система – стерилитет, дисменорея, овариална хипофункция, параметрити; заболявания на мъжката полова система – простатит, олигоспермия, епидидимит, везикулит; заболявания на обмяната – диабет, обезитас, остеопороза; заболявания на периферната и централна нервна система – неврити, радикулити, дискова болест, детска церебрална парализа.

Не се препоръчва прилагането на калолечение при повишена температура; повишено кръвно налягане; кръвотечение; инфекциозни заболявания; остър възпалителен процес; злокачествени тумори; злокачествена и други тежки анемии; тежко изтощение и умора; състояние след инфаркт на миокарда; състояние след мозъчен инсулт; често кървяща язва на стомаха и дванадесетопръстника; при нефрити и нефрози; стенокардия; тежко заболяване на белите дробове ;(активна туберкулоза, белодробен абсцес, пневмосклероза и бронхиектазии); бременност и психични заболявания.

За децата също не е препоръчително да влизат в лугата, но с калта могат да си намажат крачетата до колената.. Възрастните могат да стоят първоначално от 7 до 10 минути в лугата, като постепенно максималният престой може да достигне до 30 минути, но не повече.

За да се получи лечебният ефект, след изкъпване в морето е желателно душ със сапун да се направи чак след 12 часа. Всеки може да прави процедури, когато и както реши, но ако желае не само разкрасителен, а истински лечебен ефект трябва да направи поне 15 последователни процедури.


В категории: Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки