Приключи първият етап от решаването на водния проблем в Дебелт


Приключи първият етап от решаването на водния проблем в Дебелт
29 Август 2017, Вторник


Водата вече стига и до най-горните етажи в сградите на ж.к „Металург“ - нещо, което местните хора счита за невъзможно допреди месец

Автор: Силвия Горанова

След дълги години на водни режими, кал от чешмите в домовете и безкрайни аварии, проблемите с питейната вода в едно от най-големите села в община Средец – Дебелт, вече остават в миналото.

Живителната течност вече стига и до най-горните етажи на жилищните сгради в ж.к. „Металург“. Това стана възможно благодарение на успешно приключилата реализация на първия етап от мащабен проект за цялостна подмяна на водопроводната мрежа в известното с хилядолетната си история селище, разположено в границите на древния Деултум.

Изпълнител на проекта е новозагорска фирма, която приключи със задачата си четири дни преди крайния срок. Заслуга за това имат добрата организация и съдействието на местната власт в лицето на кмета на Дебелт Иванка Ангелова.

Припомняме, че водопроводната мрежа в квартал „Металург“ е строена през 1983 г. Оттогава, през всичките 34 години не е правена нито веднъж подмяна на тръбите. 50 процента от тях бяха интернитни, останалите – стоманени.

При подмяната им се установило, че повечето от тях отдавна са били корозирали.

Съдействие за решаването на тежките проблеми в селото оказа лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) и вицепремиер по икономическата и демографска политика Валери Симеонов.

През декември миналата година той инициира среща на местната власт с представители на държавни институции. Постигнато беше съгласие за изграждане на бъдещата канализация на Дебелт и възстановяването на водния цикъл.

Предстои изграждането и на пречиствателна станция, към която да бъде включено и новото затворническо общежитие, изградено в близост до селото. Отходните води от него в момента се изхвърлят в река Средецка.


В категории: Новини , Общини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки