Къде се пази отсечената глава на св. Йоан Кръстител и предтеча Господен


Къде се  пази отсечената глава на св. Йоан Кръстител и предтеча Господен
29 Август 2017, Вторник


Тя е една от най-почитаните светини в християнския свят

Автор: Десант

Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, Църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината: 7 януари (Ивановден) – Събор на св. Йоан Кръстител; 23 септември – зачатие на св. Йоан Предтеча; 24 юни (Еньовден) – рождение на св. Йоан; 29 август – отсичане главата на св. Йоан Кръстител; 24 февруари – първо и второ намиране честната глава на св. Йоан; 25 май – трето намиране на честната глава на св. Йоан Кръстител.

Неговата глава е една от най-почитаните светини в християнския свят. Съществуват запазени няколко частици от нея, макар историята с мощите на Кръстителя да не е изяснена напълно. Честната му глава била върната в Константинопол и първоначално била пазена в царските палати, а след това в тамошния Студийски манастир „Св. Йоан Предтеча".

Четири години преди градът да бъде превзет през 1200 г. от кръстоносците, част от главата била видяна от новгородския архиепископ Антоний, други части от нея били съзрени в Петра и в манастира Продом – румънската обител в атонската Света гора. Битува версия и че светинята се пази в украсено със скъпоценни камъни златно ковчеже в атонския манастир на св. Дионисий.

Смята се, че заедно с кръстоносците тя попада във Франция и в Рим. От джамията на Омаядите, известна и като Голямата джамия в Дамаск, също твърдят, че при тях се пази честната глава на Кръстителя. През 2001 г. при посещението си в сирийската столица папа Йоан-Павел II посети този мюсюлмански храм, за да се поклони на светите мощи, и така стана първият папа, престъпил прага на джамия.

Че части от главата на св. Йоан се съхраняват при тях претендират и от турската Антиохия и един от манастирите на Арменската апостолическа църква – Гандзасар, намиращ се в Нагорни Карабах. В чест на пренесената глава там е изградена и църквата „Свети Йоан Кръстител“.

Нека припомним, че през 2010 г. при археологическите проучвания на средновековния манастир „Св. Йоан Кръстител“ на остров Св. Иван край Созопол  в основите на най-старата църква там бе открит мраморен реликварий. При отварянето му се установи, че той съдържа мощи на Предтечата – части от ръката, челюстта и зъб.


В категории: Добри Вести , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки