Шишчета от... рапани на жар


Шишчета от... рапани на жар
Ключови думи: рапани, шишчета, жар, марината
28 Август 2017, Понеделник


Който не е опитвал, много е изгубил...

Автор: Десант

Ако обичате морските дарове, то вероятно много ще харесате това необичайно блюдо. Изпечените на открит огън рапани са много вкусни и се приготвят много по-лесно, отколкото месото. Важно е „големите морски охлюви" да се почистят и сварят правилно, а ако ползвате готови ядки, става още по-просто.

Продукти:
20-30 рапана
1 чаша кисело мляко
подправки за риба (може и готов микс): сушен босилек, девесил, чесън, магзаноз, копър
сол

Начин на приготвяне:
Рапаните се изплакват под силна струя вода, за да се почистят добре от пясъка и тинята. Пускат се във вряла подсолена вода за около две минутки, не повече.

Месото се изважда от раковината, изчиства се ненужното и се оставя само мускулестия крак на мекотелото, като се отстранява и кафявата люспа, която затваря рапана.

Почистените ядки се слагат в дълбока съдина, в която се сипва и киселото мляко. Слагат се подправките и солта и всичко се разбърква добре, след което  се оставя за 2-3 часа в хладилник да се маринова.

(Друг вариант за мариноване е ядките да се размесят с нарязан на полумесеци лук, пресни зелени подправки, счукан чесън, лимонов сок, сол и майонеза).

Пригответе жаравата и нанижете ядките на шишчета. Не забравяйте да ги обръщате периодично, за да се опекат равномерно. Не трябва обаче да се държат на огъня твърде дълго – за да не станат жилави е достатъчно да се жарят само 10-15 минути.

Ако времето не позволява, разбира се, може да приготвите шишчетата и във фурна или на електрически грил или скара, но все пак на жар са по-вкусни, твърдят ценителите на това кулинарно изкушение.




В категории: От кухнята на баба , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки