„Бал на отминалите времена“ в габровския музей


„Бал на отминалите времена“ в габровския музей
Снимка: РИМ-Габрово
28 Август 2017, Понеделник


Изложбата е плод на започналата през изминалата година събирателска инициатива

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Габрово отваря врати във вторник, 29 август, за „Бал на отминалите времена“. Изложбата е плод на започналата през изминалата година събирателска инициатива от страна на културната институция, благодарение на която бяха събрани общо 19 дамски и мъжки бални тоалети.

Официалните рокли и костюми по принцип са слабо застъпени в музейните фондове, така че експозицията в Габрово е една от малкото, която разкрива тяхната елегантност и красота, както и модата в този вид облекло през годините – в случая за периода 1971–1989 г.

Абитуриентите, на които са принадлежали показаните в изложбата тоалети, са завършили образованието си през този отрязък от време в градовете Габрово, Дряново, Велико Търново, Горна Оряховица и Стражица, уточняват от габровския музей.

С най-старата рокля е била облечена на абитуриентския си бал Венета Георгиева-Козарева, която е завършила Националната Априловска гимназия на 24 май 1971 г. Платът, от който е изработена тя, е донесен чак от бившата ГДР.

От 1973 г. датира може би най-интересната рокля в изложбата. Тя е принадлежала на Матилда Йорданова и съдържа елементи от традиционната българска носия. Ръчно изработена, по модел на „Българско везмо“ – София и допълнена с миниатюрни пафти.

В експозицията са включени и снимки на част от абитуриентите, носещи експонираните костюми. Тя ще може да бъде разгледана до 15 септември.

Специално за децата, след откриването, ще бъде поставен манекен с изчистена бяла рокля. Върху нея всеки малък посетител ще може да остави своя отпечатък, така че да се получи един пъстър и изпълнен с нов живот тоалет.


В категории: Добри Вести , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки