В Генерал Тошево си спомниха за двамата герои, спасили града от жестока катастрофа


В Генерал Тошево си спомниха за двамата герои, спасили града от жестока катастрофа
Снимка: dobrudjabg.com
27 Август 2017, Неделя


Летците Венко Савов и Йордан Тенчев избрат да загинат, разбивайки самолета си в нивите, вместо да катапултират и да го оставят да се сгромоляса насред индустриалната зона

Автор: Десант

С минута мълчание и трогателна церемония почетоха паметта на капитан Венко Савов и ст.-лейтенант Йордан Тенчев в Генерал Тошево. 31 години след подвига на героите, избрали да загинат разбивайки самолета си в нивите, вместо да катапултират и да го оставят да се сгромоляса насред индустриалната зона на града, бе символично открит реновирания паметник на лобното им място. "Крилото" на героите събра днес и наследниците на двамата летци, съобщи Информационна агенция "Добруджа".

Своите спомени за черния 27 август 1986 г. разказа зам.-кметът на Община Генерал Тошево Георги Георгиеводина. "Ние бяхме на събитие в читалището в центъра, а хората бяха на работните си места в обувния завод и другите сгради в индустриалната зона, когато в 11 ч. се чу ужасен тътен и токът спря. По-късно разбрахме и какво се е случило".

В Генерал Тошево две улици носят имената на героите, а с решение на Общинския съвет те са обявени посмъртно за почетни граждани на града.

Гости на церемонията бяха Десислава Венкова  - дъщеря на кап. Савов, както и Румяна Тенчева – съпругата на ст. лейтенант Тенчев, заедно със синът му Орлин и дъщеря му Румяна. Събитието бе уважено от полк. о.р. Илия Милушев, съветник по сигурност и отбрана на президента Румен Радев, народният представител Даниел Йорданов, командирът на полка подполк. Николай Калев и командирът на ескадрилата – кап. Петко Кръстев, колеги – летци, приятели и признателни граждани.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки