Тракийски боен кораб все пак ще плава в язовир „Копринка“


Тракийски боен кораб все пак ще плава в язовир „Копринка“
25 Август 2017, Петък


Първоначалните разходи по изработката на кораба са изчислени от Общината за около 36 000 лв., като към тях се добавя и дървен материал от общинския горски фонд, осигурен тези дни

Автор: Силвия Горанова

Реплика на тракийски боен кораб, който да води туристи в язовир „Копринка“, все пак ще има. Мнозина запознати с идеята се опасяваха, че Община Казанлък, която обещава атракциона още от миналата година, няма да има възможност да реализира проекта.

От пресцентъра на общината обаче разсеяха съмненията. Тези дни е осигурен дървеният материал, необходим за изработката на съоръжението, съобщават от там. И уточняват, че дървесината е осигурена от законна общинска сеч.

Автор и ръководител на проекта „Археосвят – по пътя на великите“ е Атанас Димитров от студио „Енохфилм“.

Сериозна подкрепа за реализация на идеята е оказал известният мореплавател, писател и документалист с казанлъшки корени Дончо Папазов.

Идеята е птицеглавият боен кораб, по подобие на плавателните съдове на траките, да въвежда туристите в атмосферата на древната цивилизация по нашите земи. Така любознателните гости на Казанлък ще се запознаят с бита и културата на траките, ще видят мястото, където се е намирала столицата на Одриското царство - Севтополис, днес потопена под водите на язовира, и ще имат поглед към Долината на тракийските царе.

„Енохфилм“ първи в България осъществява професионален проект на т.нар. експериментална мореплавателска археология с оригиналния си проект „Резос“ - безпрецедентен културен експеримент в световен мащаб, под патронажа на UNESCO, IMO – Световната мореплавателска организация, ДП „Пристанищна инфраструктура“ и Националната спортна академия „Васил Левски“.

Идеята за кораба е втора част от проекта „Археосвят – по пътя на великите“ на студиото, като този път се осъществява с помощта на Община Казанлък. Изработването му ще бъде извършено под формата на първо българско историческо тв риалити. „Работниците“, които ще участват в строителството на кораба ще бъдат местни хора, доброволци, които ще строят кораба, по начина, по който са го правили траките.

Първоначалните разходи по изработката на кораба са изчислени от Общината за около 36 000 лв., като към тях се добавя и дървен материал от общинския горски фонд.

Научно-експерименталната част от целия проект е може би най-съществената, зад повърхността на телевизионната и последващата туристическа атракция. Ветроходният и едновременно гребен кораб ще бъде построен с дърво, боров катран, ръчно тъкано ветрило, като ще репликира напълно птицеглав кораб, който се предполага от археологията, че е автентично изображение на тракийски боен кораб от Одриското царство.

Според съвременната наука, Царството на Ордисите, чиято столица е Севтополис, е участвало в битката на Коалицията на морските народи срещу Рамзес III (1185-1153 пр. Хр.). Победата над морските народи на последният от великите фараони на Египет Рамзес III е изобразена в гробницата Мединет Хабу в египтеския град Луксор (*днес той е побратимен с Казанлък).

Според екипа на Атанас Димитров, тези изображения на птицеглав кораб от флотилията на победените, са точно описание на тракийската Слънчева ладия, с която се предполага са пътували по Тунджа, а после и по море нашите предци траките от Одриското царство.

Тракийско изображение на Слънчева ладия (боен речно-морски кораб със симетрични два носа) по нашите земи има намерени в Разлог.  Корабът е същият като форма, но за разлика от типичните египетски птицеглави кораби е „змиеглав“.

Предстои експертно проучване на най-точното и правилно за нашия случай тотемно животно – дали да е  водна птица, змия, грифон – за да бъде максимално близо до предполагаемия оригинален тотем на флотилията на одрисите.

Тези научни полемики, наред със „сървайвърската“ работа по изработката на самия кораб, веслата, ветрилото, оръжията, обучението по езда, тракийски бойни умения, включително и "тракийско" хранене – ще бъдат заснети и представени в телевизионната поредица „Непозната земя“ на БНТ.


В категории: Новини , Общини , Траки , Туристически обекти

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Theodosius
29.08.2017 11:02:04
0
0
В предишния коментар съм объркал линковете. Информацията за първия експеримент в България с модел на древен плавателен съд е достъпна на http://morskivestnik.com/compass/news/2017/072017/072017_46.html
2
Theodosius
29.08.2017 10:57:17
0
0
Целият материал е пълен с подвеждаща и невярна информация. Претенциите за уникалност и първенство на въпросния проект в България, че и в света са меко казано грандомански. Преди 30 години в България е реализиран проект за построяване и плаване с модел на древен плавателен съд за информация всеки може да прочете http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/mnenia/2017/08/28/3032112_mneniia_daily_-_masoviiat_turizum_nosi_unishtojenie/? Самата идея за модел на такъв тип кораб е изкопирана от международната експедиция на Клуба за Експериментално Изучаване на Древното Корабоплаване в Одеса: http://morskimusey-bg.com/publikacii/Odyssey_2010_expedition.pdf
1
Last Roman
25.08.2017 11:45:35
0
0
"Според съвременната наука, Царството на Ордисите, чиято столица е Севтополис, е участвало в битката на Коалицията на морските народи срещу Рамзес III (1185-1153 пр. Хр.). Победата над морските народи на последният от великите фараони на Египет Рамзес III е изобразена в гробницата Мединет Хабу в египтеския град Луксор (*днес той е побратимен с Казанлък)."
По времето на гореупоменатата битка не е имало Одриско царство /то възниква през 5 в. пр. е./ след персийските походи на балканите. Предполагаемото участие на тракийски племена в коалицията на морските народи е също недоказано на този етап. Така че тази информация е доста подвеждаща /да не кажа манипулативна/.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки