Монументално каменно стълбище отвежда в замъка на крепостта Русокастро


Монументално каменно стълбище отвежда в замъка на крепостта Русокастро
Снимка: РИМ-Бургас
25 Август 2017, Петък


В наши дни жителите на околните села са извадили голяма част от каменните блокове, от които е изградено, за да ги използват в съвременното строителство

Автор: Десант

При тазгодишните разкопки на крепостта Русокастро край Бургас археолозите разкриха монументално каменно стълбище, водещо от подножието на замъка към вътрешността му.

Стъпалата са изградени от големи каменни блокове - квадри, споени с хоросан. За съжаление, в наши дни жителите на околните села са извадили голяма част от тях, за да ги използват като строителен материал.

Стълбите лежат директно върху скалата и водят към входа на замъка на крепостта, който също вече е локализиран от археолозите. Но и той доста е доста пострадал от ваденето на камъни за съвременно строителство през първата половина на ХХ в.

Стълбището е с дължина 12 м. и ширина 2,05 м., като преодолява денивелация от цели 5 м. То е единственото място, откъдето може да се проникне в замъка, който е един от най-големите подобни средновековни обекти у нас, с площ от близо 2 декара.

Около стълбището са открити керамика и монети от XIII-XIV в. В горната му част са нападали фрагменти от стенописи, които тепърва ще бъдат анализирани от специалисти по средновековна живопис.

Крепостта Русокастро се проучва от екип на Бургаския музей с ръководители Милен Николов и Доротея Гюрджийска. Разкопките се финансират от Община Камено, Министерството на културата и Националния исторически музей.


В категории: Археология , Средновековие , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки