Край „Баба Вида" се стягат за легендарния Видински панаир


Край „Баба Вида" се стягат за легендарния Видински панаир
22 Август 2017, Вторник


В първата половина на ХХ век заради огромния интерес от страна на сърби и румънци, се въвеждат облекчения при преминаването на границата

Автор: Десант

От 25 август до 2 септември отваря врати легендарният Видински панаир. И тази година десетки производители и търговци от дунавския град, страната и съседна Сърбия ще предлагат разнообразни стоки. Три винарни от Видински регион също ще представят продукцията си.

Посетителите ще могат да разгледат изделия от прочутата троянска керамика, както и от други майстори занаятчии от цяла България, а също така и традиционната изложба на патриотичен клуб „Бдинци”. Ще има демонстрации на приготвяне на известни марки хранителни продукти на място, много атракциони и места за забавление.

Първият Видински панаир е открит на 15 август 1898 г. Две години по-рано се е организирала от градската управа на Видин земеделско-скотовъдна изложба. През 1898 г. окръжният управител д-р Иван Златаров излиза с предложение до общинските съветници всяка година на 15 август да се открива панаир във Видин, на който да се продават добитък и стоки, с продължителност 4 дни. През 1935 г. се взема решение панаирът да започва на 28 август и да продължава между 7 и 13 дена.



Междувременно събитието добива популярност и зад граница и на него идват много чужденци. През 1936 г. се приема правилник на Видинския ежегоден есенен панаир, а година по-късно, поради огромния интерес от страна на сърби и румънци, се въвеждат облекчения при преминаването на границата и превозната такса на параходите и железницата е намалена със 70% по време на изложението.

Панаирът се превръща в очаквано събитие за годината. С времето се измества на територията на парк „Нора Пизанти“. През 1992 г. се преименува на Първи Видински международен панаир, като това е последното издание до възстановяването му отново през 2007 г. От 2013 г. досега той се провежда в бившето военно поделение, в близост до крепостта „Баба Вида“.




В категории: Новини , Традиции , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки