Британски студентки нанизаха 10 мъниста, за да възстановят ценен гердан от Хоталич


Британски студентки нанизаха 10 мъниста, за да възстановят ценен гердан от Хоталич
Снимки: sevlievci.com
18 Август 2017, Петък


В Севлиево вече са експонирани находките от откритото наскоро в средновековната крепост богато погребение

Автор: Десант

Студентите по археология от Великобритания, които работят това лято на средновековната крепост Хоталич край Севлиево възстановиха украшение с над 10 000 стъклени мъниста, 40 планински кристала, карнеол и още няколко стотици разноцветни мъниста.



Бижуто вече е експонирано на втория етаж в севлиевското Хаджистояново училище, където местният исторически музей е обособил кът, представящ находките от необичайно богатото погребение, датирано от ХІІІ век, което беше открито при археологическите разкопки на Хоталич този сезон.

Археологическата находка се показва в своя първоначален вид. За да се извадят тези няколко хиляди мънистата са пресяти около 10 кофи с пръст, а после всяко от тях четирите студентки англичанки са измивали и нанизвали едно по едно, разказа ръководителят на разкопките на Хоталич Надежда Ботева.

Пищното украшение е принадлежало на млада жена, но достатъчно зряла, за да създаде семейство. Била е висока 1,65 см. и е имала много добър зъбен статус. Живяла е през около 1280 г. По всичко личи, че погребаната е стояла високо в йерархията на тогавашното общество. Положили са я в гроба с масивни сребърни наушници, с пет гривни на ръцете - четири бронзови и една стъклена, а врата й украсявал богатият гердана от полускъпоценни камъни и мъниста.

Всички тези накити са церемониални, изтъква Надежда Ботева, тъй като герданът и наушниците са много тежки, за да се носят постоянно.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки