Вижте защо трябва да включим в менюто си черна леща


Вижте защо трябва да включим в менюто си черна леща
17 Август 2017, Четвъртък


И една изпитана, бърза и невероятно вкусна рецепта с царицата на лещите, която руснаците наричат белуга

Автор: Силвия Горанова

Лещата съдържа протеини и незаменими аминокиселини, полезни въглехидрати, желязо, витамини А, В, С, Е, фолиева киселина, йод, калций, магнезий, калий, бор, манган, натрий, фосфор. Като се анализира хранителната й стойност, това  бобово растение спокойно може да замести месото и хляба.

Тя е с по-малко от 300 калории на 100 грама (в сравнение с ориза – малко над 400 калории, елдата – 350 калории).

Съдържа специални хранителни вещества, наречени изофлавони (фитоестрогени), които са много полезни за жената преди и по време на  менопауза и в същото време предпазват от рак. Освен това, тези толкова полезни вещества не се губят при готвене.

Черната леща или белуга, както я наричат руснаците, е с най-оптималния състав на хранителни вещества за човешкото тяло, които много лесно се асимилират. Тя е с  пикантен вкус и се ползва за салати и гарнитури.

Напомня на хайвер, след като се сготви. От хранителна гледна точка, малките зрънца на черната леща имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, желязо и протеини. Чудесен източник на енергия, който е способен да стабилизира нивата на кръвната захар.

Една чаша с черна леща съдържа около 50% от препоръчителната доза желязо за жени.
Тъмните зрънца са добър източник на витамин В и на минералите фосфор, манган и магнезий. Последният се определя като най-добрият минерал въобще, тъй като "подкрепя" метаболитните процеси и пази сърцето.

Намаляват възпаленията в организма, което ги превръща в правилен избор за всички хора, които се борят с хронични възпалителни процеси.

Ето какво можем да си приготвим с черна леща



Продукти:
200 г черна леща
2 моркова
2 червени чушки
1 млада тиквичка
1 малка глава целина
Няколко стръкчета пресен риган
Копър, куркума, мащерка, сол на вкус, олио

Начин на приготвяне:
Лещата се измива и се оставя да се накисне във вода за около 2-3 часа. Сварява се, прецежда се и се оставя настрани.

През това време зеленчуците, нарязани на ситно, и подправките (без пресния копър) се задушават с малко мазнина. Щом омекнат, към тях се добавя прецедената леща.

Ястието се оставя още няколко минути на котлона, като се разбърква, за да не загори. След като се дръпне от котлона, се посипва с накълцания копър.

Така приготвената черна леща може да се сервира като гарнитура за риба или морски деликатеси, като предястие или като самостоятелно ястие.


В категории: Новини , Здраве , От кухнята на баба , Кухнята на българите , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки