Търновски археолози разкопават два църковни обекта от времето на Асеневци


Търновски археолози разкопават два църковни обекта от времето на Асеневци
Снимка: kmeta.bg
17 Август 2017, Четвъртък


Проучват се останките на Богородичният манастир под Балдуиновата кула и манастирският комплекс „Великата лавра“, част от който е и църквата „Св. Четиридесет мъченици“

Автор: Десант

Археолози от Велико Търново започнаха проучвания на два манастира, които датират още от времето на Асеневци. За четвърти сезон екипът на проф. Хитко Вачев ще копае в района на разкрития през есента на 2014 г. Богородичен манастир, намиращ се под Балдуиновата кула.

При разкопките се оказа, че средновековното огнище на вярата датира още от XIII век и е построено върху ранновизантийската базилика. Локализирани бяха близо 4000 фрагменти от стенописи. Част от тях се отнасят дори към първата половина на XIII век. Намерен бе и частично запазен надпис, в който се чете думата цар.

Открити бяха 700 тесера – парченца от смалт, които са съставни части от патронната икона на храма, която е мозаечна и изобразява Света Богородица. Част от тях дори са златни. Локализирани са и няколко знатни погребения.

Находките дават основание на проф. Вачев и екипа му да смятат, че Богородичният манастир под Балдуиновата кула е един от най-представителните в столичния Търновград. От писмените исторически извори е известно, че в района около Царевец са построени най-малко три манастира в култ към Божията майка - „Успение на Света Богородица“, „Света Богородица Темнишка“ и „Света Богородица Одигитрия”. Съществуването им е описано в житията на Теодосий Търновски и Ромил Видински, както и в „Похвално слово за патриарх Евтимий”, дело на Григорий Цамблак.

През миналата година бе открит и олтар на ранновизантийската базилика – епископска резиденция от V-VI век, върху която впоследствие е бил построен манастирът.

Проф. Константин Тотев от търновския филиал на Националния археологически институт с музей към БАН пък проучва манастирския комплекс „Великата лавра“, част от който е и църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Археологът и колегите му ще работят в района на средновековна църква от XIV век, чиито останки са намерени през 2007 г., северозападно от прочутия храм на цар Иван Асен II.

Източник: kmeta.bg


В категории: Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки